Begur

De la Platja del Racó a la d’Aiguablava, per cales i camins de ronda

Distància 11 Km
Desnivell acumulat 750 m
Nivell de dificultat fàcil
Data 2 de setembre de 2014
Cartografia Ed. Piolet. Costa Brava 3 Begur-Palamós (1:25000)
Polseu la imatge per accedir a l’àlbum

No cal fer cims per gaudir de la natura: a cota 0 trobem itineraris fantàstics. Llàstima que els camins de ronda estiguin com estan: trams com el Passeig de Gràcia, al costat d’altres impracticables.
Difícil fer una ressenya en detall d’aquest itinerari degut a que transcorre per paratges urbanitzats d’orografia complexa. Tot i que segueix senders locals, una variant del GR 92 i que als punts principals hi trobarem senyalització vertical, la de continuïtat és precària.
Com que el mapa excursionista no pot abastar en detall totes les circumstàncies, el GPS en serà de molta ajuda on, el sentit comú que empraríem a muntanya, no val per aquests tipus de situacions.
La ruta està descrita de nord a sud però be podria fer-se a l’inrevés.

Platja del Racó
Compartida amb Pals, la del Racó és la més septentrional del terme de Begur.
Salvat l’esperó de la Punta Espinuda el camí de ronda, ben condicionat, passa per la de l’Illa Roja on torna a enlairar-se per sobre de la Roca Negra per deixar-nos a la vista de Sa Riera.

Sa Riera
És una de les platges més grans de Begur i la més propera al nucli. El camí de ronda, com a tal camí arranjat, es perd passada la Punta d’en Toni. Però és fàcil de seguir arran de costa i es recupera poc més enllà. Acaba aviat, passat el Cap des Forn, on prenem un corriol que, travessant el Rec de sa Murtra s’enfila i, tot separant-nos de la línia costanera, ens mena a la urbanització d’Aiguafreda, on revoltem el Puig Rodó pel vessant ponentí.
Per asfalt, baixem de nou fins ran de mar on recuperem el camí de ronda.

Cala d’Aiguafreda
Rocallosa, petita i recollida. Resguardada pel Puig Rodó i protegida pel Cap sa Sal i la Punta des Plom, disposa d’un petit moll.
El camí de ronda, ben condicionat, mena a Sa Tuna.

Sa Tuna
Petita platja, a recer de la Punta des Plom, on es conserven antigues cases de pescadors ben reformades, que donen al paratge un aspecte encantador.
Aquí confluïm amb la variant costanera del GR 92 que seguirem. El camí de ronda continua fins a la propera cala de s’Eixugador, on un corriol ben fressat ens fa guanyar alçària fins al mirador de Sant Josep.

Mirador de Sant Josep
Monument que sustentava una creu per a protegir els pescadors quan sortien a feinejar. Gaudim d’una magnífica perspectiva de la costa nord.
Per camí ben definit continuem pujant fins a la urbanització de ses Falguerines. Encetem un tram, allunyant de la línia costanera, paisatgísticament prescindible.
Per un carrer asfalt, ens cal baixar fins a la llera del Rec de l’Aigua. Aquí, una precària pista, entre llaçades per superar el pendent, ens enfila a la del Cap de Begur (mirador poc interessant que deixem de banda). Més endavant atenyem una zona urbanitzada i, de nou trepitjant quitrà, anem guanyant alçària a ponent del Puig de sa Guàrdia.
Per fi, superat el Puig de sa Guardia, fem un gir de 90º i a l’indret conegut com “Els Italians” abandonem l’asfalt per atènyer el punt més alt de l’itinerari.

Mirador de sa Guàrdia (253 m)
Ens cal apartar-nos una metres del camí per enfilar-nos-hi. Hi gaudim d’una magnífica panoràmica albirant des del Cap de Creus pel nord, al de Sant Sebastià pel sud.
Després d’un tram planer el camí baixa decididament, tot salvant marges de pedra seca, que antany deurien guardar vinyes, fins a la Platja Fonda. Camí rost, però ben definit.

Platja Fonda
Apartada del camí, però ben indicada. Per accedir-hi ens cal baixar un bon tram d’esglaons. D’aquí el seu nom. És una espectacular cala de sorra grisenca.
Per camí de ronda ens adrecem a Fornells.

Fornells
El nucli de Fornells està repartit a l’entorn d’un port esportiu i diverses petites cales. El camí de ronda és el nexe d’unió entre elles. Al nord Cala n’Astàsia i més al sud el port des Orats , la cala d’en Malaret i més enllà el port d’Esclanyà.
Superat l’esperó de la Punta des Pi baixem a la Platja d’Aiguablava.

Aiguablava
Situada en un indret privilegiat, és tant bonica com saturada de visitants i embarcacions fondejades. Això i la ubicació del Parador sobre l’esperó de la Punta des Mut li fa perdre bona part de l’encant.Baixeu-vos l'Itinerari en format PDF