Puig de ses Cadiretes

Des de Tossa per la Mare de Déu de Gràcia i retorn per la vall de Roc

Distància 15,9 km
Desnivell acumulat 600 m
Nivell de dificultat fàcil
Data 2 de maig de 2016
Cartografia Editorial Piolet. L’Ardenya (1:25000)

Clàssica excursió per itinerari molt fàcil que transcorre per pistes, en bona part senyalitzades.
La pujada segueix el GR 92. Pel camí visitarem un menhir i un paradolmen en una zona, l’Ardenya, curulla d’aquests vestigis megalítics. Opcionalment podem veure’n un parell més.
Sense ser cap sostre comarcal, el Puig de ses Cadiretes és una talaia privilegiada sobre la Selva, el Gironès i el Baix Empordà. A més, en bona part del camí podrem observar curioses formacions rocalloses. La fragmentació dels blocs granítics va conferir-los-hi estructures ben curioses que l’erosió posterior ha deixat al descobert. La més espectacular de la zona, però no pas la única, és sens dubte la de Pedra-sobre-altra.

Accés
Partim de la zona esportiva de Tossa de Mar, al nord-oest de la població, a la que podem accedir des de la carretera de Llagostera.

Zona Esportiva (48m)
Creuem la riera de Tossa per un pontarró. Anem a l’esquerra pel costat d’un càmping. A la primera bifurcació anem a la dreta (retornarem pel ramal de l’esquerra). Seguim indicacions a Mare de Déu de Gràcia, Sant Grau i, específicament, Puig de ses Cadiretes. A més dels senyals del GR 92.
Com a principals encreuaments atenyem el Coll de Sastre (esquerra), els pins del Sidre (dreta) i el Suro de la Custòdia (esquerra). Tots ben indicats.
Després d’una llaçada molt marcada, on hem deixat dos ramals a mà dreta, atenyem la Mare de Déu de Gràcia.

Mare de Déu de Gràcia (230m)
Ruïnes consolidades d’una ermita romànica ubicada en un bell paratge.
Més amunt (N), en un revolt (indicacions verticals) deixem a mà dreta el camí a Sant Grau i seguim a mà esquerra (W) durant un bon tram. Virem 90º (N).
En una nova bifurcació deixem dos ramals a mà dreta. El segon ens permetria fer drecera. Per comptes d’això virem 180º (S) i a mà esquerra trobem una indicació de Sa Porta de Pedra, fotogènica formació separada pocs metres del camí.
De nou a la pista, poc més enllà i al costat del camí, atenyem el menhir de Montllor, poc abans d’una bifurcació on anem a la dreta.
Més amunt, un corriol a mà esquerra ens mena al paradolmen d’en García.

Paradolmen d’en García (454m)
Es tracta d’una cambra funerària del Neolític final, separada uns vint-i-cinc metres del camí. Continuem (N).

Pla de les Pinyaques (477m)
Bifurcació de camins indicada. Per l’esquerra, en poca estona seríem al Puig de ses Cadiretes, però nosaltres seguim el GR a mà dreta en direcció a Sant Feliu. (1)
Atenyem una bifurcació on a mà dreta, sense camí definit, hi ha senyalitzada la Pedra-sobre-altra.
A escassos trenta metres més amunt, seguint el GR, trobem a mà esquerra el Menhir d’en Llach.

  • (1) El mapa de l’Ed. Piolet que hem utilitzat (Ardenya, V1, 2013) té un error en dibuixar el GR pel ramal de l’esquerra i un camí a l’alçada del Puig de Cadiretes que mena al Menhir d’en Llach. Aquest camí no existeix i el GR hi va per la dreta.

Menhir d’en Llach (482m)
El nom li ve de la propietat forestal on es localitza. Correspon al Neolític Mig-Recent. Aquí deixem el GR que baixa a Sant Feliu de Guíxols per Montagut i el Coll de la Creu d’en Barraquer.
Tornem a la bifurcació indicada prèvia. En pocs metres baixem a la trinxera d’una antiga pista que seguim a mà esquerra. Més enllà, a jutjar per les voravies, entrem en un sector del que deuria una extensió, sortosament no reeixida, de la urbanització de Sant Grau d’Ardenya, molt propera.
La espectacular formació de Pedra-sobre-altra queda ben a la vista.

Pedra-sobre-altra (463m)
Capriciosa formació rocallosa al peu de la qual hi ha un paradolmen datat al Neolític final.
Retornem al Pla de les Pinyaques on anem a mà dreta. Un indicador ens senyala el camí a Tossa per la Vall de Roc i un corriol a mà esquerra el Puig de ses Cadiretes situat una cent-trenta metres en aquella direcció.

Puig de ses Cadiretes (518m)
No albirem el cim fins que som ben be al peu. Vèrtex geodèsic, creu i torre de gaita forestal. Bona talaia des de la que s’albira Blanes, el Montnegre, el Montseny, Collsacabra, el Puigsacalm i el Pirineu oriental, del Puigmal al Canigó.
Retornem a Tossa per la Vall de Roc, seguint diverses pistes, unes amb millor estat que d’altres. El camí no és senyalitzat i la majoria de cruïlles tampoc estan indicades. Baixades sovintejades en fort pendent.
A les tres primeres bifurcacions anem a l’esquerra fins que entrem a la Vall de Roc, creuant la llera del torrent de les Pomeres.
Després deixem cinc bifurcacions a mà esquerra, una a mà dreta i una darrera a mà esquerra, fins que atenyem una pista més ample i senyalitzada, on anem a l’esquerra.
Deixem una pista i dos senders a mà esquerra i una altra pista a mà dreta, fins que sortim a una collada on hi conflueixen diversos camins. Hi ha pals indicadors. Anem a l’esquerra.
Baixem fent llaçades fins que anem a passar pel costat de la depuradora i d’un refugi d’animals i, ben aviat, retrobem el camí d’anada.
Baixeu-vos l'Itinerari en format PDF


Puig de ses Cadiretes