Cambradase o Cambra d’Ase

Per l’estació d’esquí d’Eina 2600

Distància 9 km
Desnivell acumulat 1051 m
Nivell de dificultat moderat
Data 1 de maig de 2008
Cartografia IGN. 2250 ET Col de la Perche (1:25.000)

Avançat del cordal de cims que van dels Puigmals al Bastiments, malgrat la seva modesta alçària, el Cambradase (o Cambra d’Ase) és ben visible des de qualsevol punt de l’Alta Cerdanya. També hi ajuda la forma tancada i abrupte que adopta el circ sota un sistema de tres cims (oriental, central i occidental).

Aquesta és una excursió que podem realitzar a qualsevol època de l’any, també al hivern amb raquetes. Però te l’inconvenient de que cal trepitjar pistes de l’estació d’esquí. Per altra banda el trànsit entre els tres cims es fa per una cresta rocallosa on, inevitablement, haurem de prescindir de raquetes i calçar-nos els grampons. El piolet tampoc serà sobrer segons l’estat de la neu. Si tenim sort i hi ha prou neu fora de temporada.

Podem allargar l’itinerari fins a la Torre d’Eina pel Serrat de les Fonts.

A l’estiu és una excursió fàcil. Però cal prestar atenció a la cresta que uneix els tres cims, especialment amb neu. Per això l’hem qualificada de dificultat mitjana.

Per la N116 entre Sallagosa i Montlluís, girem al trencall d’Eina i l’Espai Cambra d’Ase. Passat el poble, seguim les indicacions per les pistes d’esquí fins a l’aparcament d’Eina 2600.

Aparcament de l’estació d’esquí (1.790m). Comencem a caminar vers sol ixent, seguint una pista senyalitzada pel GR 36 i és part del circuit de raquetes. Cruïlla a mà dreta que rebutgem. Ben aviat, també a la dreta, trobem una antiga pista d’esquí que, al cap de munt, acaba tallada pel talús d’una altra pista per a vehicles. Prenem aquesta drecera vers migdia, per estalviar-nos fer marrada seguint per la que hem començat.

Abastem el talús i la pista (1.873m). És l’enllaç entre les pistes d’esquí de Sant Pere dels Forcats i les d’Eina. Per la pista de mà esquerra (vers llevant) que mena al Pla de Cambradase, retornarem.

Comencem a enfilar-nos per la pista d’esquí (Riu de Font Freda, vermella), continuant en direcció a migdia, fins atènyer i creuar la pista d’esquí de fons (2.050m) que també prové del Pla de Cambradase. La travessem i continuem encara pel corredor de la d’esquí. El pendent en tot el tram és fort i constant.

Al cap de poc arribem a un petit replà on hi ha una cabana en ruïnes. El lloc s’anomena Font Freda. Continuem per la mateixa canalona, ara vers xaloc (SE) deixant a l’esquerra una pista i el remuntador de Font Freda i superem així el cap de munt de l’estació. Aquí el pendent es modera i avancem per terreny herbat (si no hi ha neu, es clar…). Per sobre nostre, a l’esquerra, observem unes gran fites. Ens hi acostem i les seguim. Passem el Cim del Ras, que fa com d’una mena d’avant-cim i ja veiem davant nostre el cim occidental (2.711m). Indicis de corriol (probablement és ben definit però la neu no ens ho deixa confirmar). Tenim a l’esquerra, sota els nostres peus l’estimball i el circ.

Baixem del cim vers un collet i esquivem la cresta voltant-la per migdia. Això ens farà perdre una mica d’alçària que aviat recuperarem. Encara vers xaloc, abastem el collet del Serrat de les Fonts, que ens obre a la Coma Amagada. Ens enfilem (amb alguna grimpada) vers mestral i abastem la cresta i el cim central del Cambradase (2.750m), coronat per una creu metàl·lica.

Pel que hem vist a llibres i ressenyes té una bona perspectiva sobre la vall cerdana i tots els cims tant a tramuntana com a migdia, del Canigó al Cadí, però la nuvolada avui ens els escatima. A migdia és quasi impossible no destacar la Torre d’Eina, molt propera, però quasi se’ns amaga el veí Noufonts.

Per fort pendent, seguint el fil de la cresta i, encara vers mestral, davallem vers fins al collet i un turó que passem per la banda cerdana, evitant la de migdia, més esquerpa. Desprès un altre collet i ens enfilem finalment al cim oriental, coronat per unes fites (2.709m).

Comencem a davallar pel llom en direcció a mestral (NO) seguint fites ben sovintejades, apartant-nos progressivament del fil del llom, pel vessant de llevant. Atenyem una gran fita (2.580 m). Seguim encara guiats per fites fins que comencem a entrar al bosc on trobem indicis d’un corriol que mica en mica es va concretant. Travessem al vessant ponentí del llom i, ja per dins de la pineda, perdem alçària ràpidament fins que el corriol ens deixa en una cruïlla de pistes (rètol indicador de Cambradase). Prenem la del mig vers ponent i atenyem el Pla de Cambradase (1.940 m) on hi ha diverses instal·lacions de l’estació d’esquí. El creuem i continuant per pista (La passejada pel Bosc, verda) vers ponent fins retrobar el punt on hem començat, a l’anada, la pujada per la pista d’esquí (1.873m). Desfem el camí de l’anada i abastem l’aparcament.


Powered by Wikiloc

Baixeu-vos l'Itinerari en format PDF
Cambradase