Estanys i refugi de Camporells

Des de l’estació d’esquí de Formiguera

Distància 5,75 / 7,5 km
Desnivell acumulat +660 –170 / +1006 -170m
Nivell de dificultat fàcil
Data 3 de febrer de 2010 i 12 d’abril de 2014
Cartografia IGN Carte de randonnée (1:25000) 2249ET Font Romeu, Capcir
Polseu la imatge per accedir a l’à´bum

Senzilla ruta amb raquetes de neu pel Capcir, partint de l’estació d’esquí de Formiguera, per la Serra de Mauri i davallant als estanys i refugi de Camporells. Un lloc idíl·lic.
Amb meteorologia benigne, itinerari sense riscos si no ens apartem de la ruta ressenyada.
Ens pot servir d’etapa per assolir algun dels cims de la zona (Puig Peric, Portella Gran, Camporells, etc.) o per la travessa del Capcir.
Dos itineraris molt semblants en funció de si l’estació d’esquí és oberta o no. En una aprofitem el telecadira de la Calmasella (1) per estalviar desnivell. En l’altra seguim les pistes d’esquí per pujar a la Serra de Mauri. A partir d’aquí itinerari comú seguint (amb alguna drecera) el camí d’estiu, més o menys visible segons el gruix de la neu, que a la carena acostuma a estar molt ventada.
Temps de 2h 45’ a 3h. El telecadira no funciona amb l’estació tancada (afegiu-hi 1h més). Com que no hi ha opció a baixar-hi pel retorn cal comptar entre 2h 30’ i 2h 45’.
Itinerari alternatiu per la Vall de Galba (més llarg). El de la Lladura no resulta aconsellable en hivernal.

Accés.
Des de La Guingueta d’Ix (Bourg-Madame) ens cal prendre la N116 vers Mont Lluís. A la rotonda ens desviem a l’esquerra per la D188, Capcir amunt en direcció a Matamala i Formiguera (Formiguères). A l’entrada d’aquesta darrera població prenem a mà esquerra la carretera que mena a la seva estació d’esquí. Deixem el vehicle a l’aparcament.

Estació de Formiguera (1745m)
Des de l’estació comencem a pujar per una pista d’esquí a la dreta (sentit de la marxa) del telecadira de la Calmasella, obviant tots els ramals a dreta i esquerra. Quan, més amunt, creuem el telecadira, ja serem prop de l’estació superior.

Estació superior del telecadira de la Calmasella (2100m).
Marxem per una altra pista vers ONO en suau pendent, fins abastar uns rètols a mà esquerra (2.152m) que ens indiquen que som dins l’espai protegit de Camporells. Senyals grocs de sender que ignorem.
Pista amunt, anem a passar pel costat de l’estació superior del telecadira de la Serra de Mauri. Aquí s’acaba el domini esquiable, però no la pista.

Serra de Mauri (2405m).
Rètol indicador. (4) La carena és un ampli peneplà on hi gaudim d’una magnífica panoràmica de 360º. Crida l’atenció el Puig Peric, que mig ens amaga el massís del Carlit. Però també el sector de Baxouillada, Tribuna i Roc Blanc. Al nord, el Pla Bernat. A ponent, la Serra de Madres, desprès el Canigó i tot el cordal d’Ulldeter a Núria.
Comencem a davallar suaument seguint el camí d’estiu, vers ponent. Després pendent entre moderat i fort per entremig de la pineda per la Serra de Dellà. En sortir del bosc albirem la superfície blanca i gelada dels estanys. Destaca sobre els altres el Gros. A la cota 2305, fem un gir de 90º vers migdia per encarar-nos al refugi que ja s’intueix en aquella direcció, entre una pineda esclarissada.

Refugi de Camporells (2250m)
A la riba de l’Estany del Mig i als peus dels Peric, Puig de la Portella, Morters… Un racó idíl·lic. Guardat. 20 places. Cal reserva (0682129922).

Variant amb l’estació oberta i pujant pel telecadira
Des de l’estació superior del telecadira de la Calmasella (2100), marxem pel costat de la pista nº 6 Le Berger (blava) vers mestral (ONO) en suau pendent, fins abastar uns rètols a mà esquerra (2152 m) que ens indiquen que som dins l’espai protegit de Camporells. Senyals grocs de sender (2). Ens internem al bosc marxant ara vers garbí (OSO) defugint tant com sigui possible de la pista d’esquí que procurem deixar a mà dreta i anant a buscar el fil carener (3). Pendent moderat que augmenta progressivament amb trams de fort pendent mentre ens anem enfilant pel cantó llevantí de la Serra de Mauri.
Passem ben allunyats de l’estació superior del telecadira de la Serra de Mauri, que deixem a mà dreta i abastem la part alta de la serra (4). Vers ponent, encetem un rosari de turons amb sengles grans fites de pedres que s’alcen a migdia del peneplà que conforma la carena de Serra de Mauri.
Comencem a davallar suaument seguint el camí d’estiu, vers ponent. A partir d’aquí itinerari comú de les dues rutes.

  • (1)  Horari d’ascens no esquiadors restringit. Consulteu. No és permès el descens pel telecadira. Tiquet 5€ (2014).
  • (2)  A l’hivern se’ns farà molt difícil de seguir-los. De tant en tant trobarem els típics rètols grocs de senderisme amb direccions i (alguns) horaris estimats.
  • (3)  Haurem de creuar la línia delimitadora de l’estació. Atenció a la possible cornisa.
  • (4)  Probablement trobarem neu molt ventada, glaçada i fins i tot terreny pelat. Segons l’estat ens seran més útils els grampons que les raquetes.

Els dos itineraris sobre mapa de l’IGN:

Punts per a GPS


Àlbums d’imatges

https://photos.app.goo.gl/H9W5AcCgwcZmx4sU9

https://photos.app.goo.gl/YecftHmayQarq3f99

Baixeu-vos l'Itinerari en format PDF

Un pensament sobre “Estanys i refugi de Camporells

Deixa un comentari