Els Empedrats, el Cap de la Boixassa i la Dou del Bastareny

Del Veïnat de l’Hostalet al Cap de la Boixassa pels Empedrats i la Font del Faig amb retorn (optatiu) pel Salt de Murcarols i la Dou del Bastareny

Distància 15 km
Desnivell acumulat 1100 m
Nivell de dificultat moderat
Data 29 de març de 2010 / 12 de maig de 2013
Cartografia Ed. Alpina. Moixeró-la Tosa (1:25000)
Dou (o Adou) del Bastareny

Ruta circular a l’Alt Berguedà per la Serra de la Moixa (entre la del Moixeró i la del Cadí) i la vall del Bastareny.
Recorrerem l’espectacular engorjat dels Empedrats seguint un dels dos camins rals entre el Berguedà i la Cerdanya: el del Coll de Pendís. Ens enfilarem al Cap de la Boixassa des de on gaudirem d’una bona perspectiva de la zona. Visitarem dos interessants brolladors: el Bullidor de la Llet i la Dou del Bastareny. I per reblar-ho, un salt d’aigua considerable: el de Murcarols.
Amb aquesta presentació no calen gaires més comentaris per justificar un itinerari una mica exigent, no pas per la seva dificultat tècnica, sinó per la seva llargària i desnivell. Però l’esforç paga la pena, podeu creure’m. És senyalitzat [1] i teniu l’opció d’escurçar-lo o allargar-lo lleugerament. Però en qualsevol cas és recomanable fer-lo a final de tardor o començament de primavera o desprès d’un bon episodi de pluges.

Accés. Accedim al Veïnat de l’Hostalet des de Bagà per la pista asfaltada a Gisclareny, que s’enfila pel marge esquerre del Bastareny. Poc abans del pont de Sant Joan, la deixarem per una de terra a mà dreta (camí de Monnell), que seguirem un parell de quilòmetres fins a Cal Cerdanyola, antic molí, avui casa de colònies. Al costat mateix de la Font Nostra. A l’altra banda del riu hi ha l’Hostalet, un mas del segle XVI –fins fa poc semi enrunat, actualment en procés de rehabilitació- que feia d’hostal del camí ral[2].

Veïnat de l’Hostalet (916 m). Seguint els rètols, pel costat de l’Hostalet, prenem direcció a la Font del Faig, Refugi Sant Jordi, Coll de Pendís,…  per un ampli camí ben fressat que marxa vers gregal (NE) pel marge dret del Torrent de Pendís (o de la Font del Faig). De tant en quan trobarem trams que encara conserven l’antic empedrat.
Als 15’ creuem a l’altre riba pel pont dels Empedrats. Més amunt, guiats per un pal prenem un corriol a mà esquerra i travessem el torrent per una palanca. Desprès d’un breu però fort pendent abastem el primer brollador.

Bullidor de la Llet (1.050 m, 25’). És una surgència entremig del rocam calcari. Com que brolla a una certa alçada, fa un bon salt[3].
Retornem al camí que aviat s’engorja entre cingleres. Desprès d’un tram alçat amb contrafort de pedra seca, el camí es perd: Les torrentades han anat esllavissant el que antigament, de ben segur, era ben apariat per permetre el pas de persones i cavalleries a bast. D’aquí li ve el nom d’Empedrats.
Ara torrent i camí es confonen i cal travessar a gual diversos cops d’una riba a l’altra per sobre de passeres. És un indret de gran bellesa on el torrent fa diversos salts entre els que en destaca per la seva alçària, una cua de cavall. Impressiona també l’esvoranc que l’aigua ha obert a la roca per fer-s’hi pas.
Més amunt el camí travessa terreny més obert per tornar a encaixonar-se a l’Estret d’Escriu on passa enlairat per la riba dreta del torrent engorjat. Altra volta el paisatge s’obre, tornem a creuar el torrent i abastem un camí carreter que surt a mà dreta[4]. Bon xic més amunt i desprès de travessar uns pradells amb molleres, albirem el refugi.

Refugi Sant Jordi a la Font del Faig (1.561 m, 2h 5’). Inaugurat el 1961 i reformat suara. Ben a prop les parets de l’antic Hostal del Faig malden per mantenir-se dretes. Abans de construir l’actual, havia servit de refugi. Al costat, sota una balma, vora d’un gran pollancre, hi trobem la font.
Per darrere l’antic hostal emprenem un corriol ben fressat que puja en fort pendent, vers migdia, fins a creuar la cinglera per l’escletxa del Pas de la Boixassa (1.624 m, 2h 15’). Ara ja podem veure el Cap de la Boixassa, encimbellat a l’altra banda de la coma de Galligans.
En sentit contrari a les busques del rellotge revoltem la part superior de la coma, deixant a mà dreta el camí que mena al Coll de Galligans[5]. Continuem llavors vers migdia als peus de l’alta cinglera sota parets verticals, travessant alguna tartera, per guanyar finalment la carena del llarg llom que es despenja de la Boixassa. Per aquest llom, entre pedregar i boixeda ens enfilem en penós pendent vers mestral (NO) fins al cim evident.

Cap de la Boixassa (1.820 m, 3h). Coronat per una senzilla fita. Gaudim de bones vistes sobre el la Serra d’Ensija i el Pedraforca. El Puig de Terres i la Roca de la Moixa ens amaguen la resta de la Serralada del Cadí. Darrere el Coll de Vimboca sobresurten algunes muntanyes cerdanes (Tossa Plana, Muga, Carabassa,…). Desprès veiem el Coll de Pendís, el Moixeró, Penyes Altes, Tossa d’Alp i Puigllançada.
Davallem del cim emprenent la baixada per l’ampli llom de la solana, vers garbí (SO), entre pedregar i boixeda[6], fins abastar una pista molt evident que tenim en aquella direcció.

Coll de la Pelosa (1.420 m, 3h 30’). Seguim la pista que acaba en aquest coll, en baixada. Poc metres enllà el PR marxa per un corriol a ma esquerra [7]. Nosaltres continuem per la pista, retallant-ne, fora de camí i buscant els millors passos, les nombroses llaçades fins al deshabitat mas del Monnell. Al camí de sota la casa hi trobem senyals del sender local que ens menen fins al salt de Murcarols, que ja hem pogut anar albirant força estona abans.

Salt de Murcarols o de Murcurols (986 m, 4h 35’). El torrent es despenja de considerable alçària (uns 30 metres) entremig d’una considerable formació de tosca, abans de tributar al de la Muga. És un punt obac, enclotat, pel que a ple hivern és fàcil veure el salt glaçat.
Retornem a la pista que seguim ara vers sol ixent fins a un pontarró sobre el Torrent de la Muga, que a partir d’aquí s’anomena Bastareny. A mà dreta hi ha un altre salt i, indicat, surt un corriol que pocs metres més enllà, pel marge dret del torrent, ens deixa a la segona surgència de la ruta: La Dou (o Adou) del Bastareny (950 m 4h 50’)[8].
De nou a la pista de Bagà a Monnell, la seguim vers llevant. Un parell de dreceres ens poden estalviar les llaçades8. Poc abans del veïnat de l’Hostalet trobem a l’esquerra el corriol (rètol) pel que baixa el PR C-125 que hem deixat al Coll de la Pelosa.
Retrobem el punt de sortida a les 5h 15’ de marxa efectiva.

  • [1] Fins la Collada de la Pelosa seguirem exactament el PR C-125 Els Empedrats. Per tant ens guiarem pels sovintejats senyals de pintura grocs i blancs. Al mateix tram hi coincideixen senyals de pintura grocs (rombes) corresponents a l’antiga senyalització de senders del parc Cadí-Moixeró. Per acabar-ho d’acolorir al tram entre l’Hostalet i el Refugi Sant Jordi hi trobarem senyals de pintura carbassa (cercles i punts) corresponents al circuit Cavalls del Vent.
  • [2] Juntament amb el de Coll de Jou, el de Coll de Pendís era un dels dos camins rals entre el Berguedà i la Cerdanya. Per això disposaven d’hostals on hostatjar persones i cavalleries, com és el cas d’aquest hostalet i el de la Font del Faig, ja a prop del coll.
  • [3] És de cabal estacional. Pot brollar abundosament de finals d’hivern a primeries de primavera i segons l’anyada. Fora d’aquest lapsus el cabal és irregular i és fàcil trobar-lo sec.
  • [4] Seguint-lo ens menaria al camí de Gréixer al Coll de Pendís que baixa del Coll d’Escriu passant per la propera casa del mateix nom. Aquest camí conflueix amb el nostre a l’alçada del refugi Sant Jordi.
  • [5] Pel coll de Galligans, segons està ressenyat als mapes, és possible abastar el proper Coll de Vimboca per on hi transita el GR 150.1. Abans però podem prendre un camí que baixa pel Clot de Vimboca i la Font de l’Oferta seguint la gorja del torrent de Monnell. És una bona alternativa a la pista de la Pelosa.
  • [6] No sabem si el nom del cim, Cap de la Boixassa, prové de la boixeda que cobreix aquest gran llom de la seva solana.
  • [7] Si seguim el PR C-125 baixarem per un bon camí que en 45’ ens retornarà al Veïnat de l’Hostalet.
  • [8] Com el Bullidor de la Llet, els torrents d’aquesta zona i la surgència de la Dou son de règim nivopluvial, amb fortes oscil·lacions estacionals.
Itinerari sobre mapa de l’Ed. Alpina (Moixeró-la Tosa). En blau la variant per escurçar-lo seguint completament el PR C-125

Powered by Wikiloc

Variant per escurçar l’itinerari

Powered by Wikiloc
Cap de la Boixassa. Març 2010. Polseu la imatge per accedir a l’àlbum.
Cap de la Boixassa 2013. Polseu la imatge per accedir a l’àlbum.

Baixeu-vos l'Itinerari en format PDF

Deixa un comentari