Capafonts

de la Font de la Llúdriga a la Foradada

Distància 9,4 km
Desnivell acumulat 430 m
Nivell de dificultat Fàcil
Data 2 de desembre de 2009
Cartografia Editorial Piolet (Mapa 1:25.000). Muntanyes de Prades.

Fàcil itinerari circular entre Capafonts i l’altiplà dels Motllats, a les Muntanyes de Prades, pels barrancs de l’Horta, la Font Nova i de la Pixera.
Recorre un paratge feréstec entre cingleres que ens mena a visitar indrets interessants i espectaculars: Les Tosques, la font de la Llúdriga, la Cova de les Gralles, el Pont de Goi, les balmes de l’Escudelleta i la Foradada de Capafonts.
Com dèiem és un recorregut fàcil, de camins fressats, senyalitzats i nets de bosquina. Tant solament un tram, el del barranc de la Font Nova, pot suposar algun problema (curtes grimpades), sobretot en cas d’èpoques humides. Però podeu estalviar-vos-el passant pel camí habitual.
L’excursió podeu realitzar-la en el que us resultarà una agradable matinal.

Accés. A la carretera TV-7041 d’Alcover a Capafonts, poc abans d’arribar al poble, per llevant, hi ha un revolt molt tancat a mà dreta (706 m). Just al mig del revolt, a l’esquerra en el sentit de la marxa, surt un camí cimentat (rètol indicador La Mussara per la Font de la Llúdriga), que baixa a buscar el torrent del Ribatell (706 m).

Comencem a caminar entre avellaners per aquest camí. Quan abastem la llera pavimentada del torrent, fem un gir de 90º a mà esquerra, marxant vers xaloc (SE). Mantenim aquest rumb sense abandonar la pista principal (Camí de la Llúdriga), que ens va encarant a la riba esquerra del Barranc de l’Horta, per entremig d’un alzinar. Desprès d’un revolt i contra revolt (el primer a l’esquerra) rebutgem una pista que marxa per la dreta. Poc més enllà prenem un corriol ben evident que baixa per l’esquerra a buscar la llera del torrent. Abans d’abastar-la en surt un altre a mà dreta. Ens apropen a les Tosques on el Barranc de l’Horta salta i s’entolla en cadolles. També hi ha una resclosa. Remuntem pel corriol a retrobar la pista que, poc abans de la font, acaba.
En tot aquest tram podem albirar sobre nostre les cingleres i balmes de la riba dreta (a la nostra esquerra en el sentit de la marxa). Sobresurt especialment el Puntal del Colomer. Per allí hi transita el camí de retorn.

Font de la Llúdriga (770 m). Una bona deu raja arran de terra, sota una alzinar molt tupit (1). Abans d’acabar la pista surt un corriol a mà dreta que s’enfila cap al Grauet, on s’ajunta amb el camí del Pont de Goi que parteix de la pista que hem rebutjat a la cruïlla de les Tosques. És la opció per continuar el camí. Però nosaltres ens proposem seguir la llera del barranc fins a la Cova de les Gralles.
Així dons, a partir de la font continuem barranc amunt. Aquesta opció és possible si no baixa gaire cabal (en el nostre cas era sec, tan solament algun toll de tan en quan). La llera del barranc és un indret feréstec, probablement trasbalsat per la riuada esmentada.
Ben aviat abastem l’aiguabarreig dels barrancs de la Pixera (a l’esquerra) amb el de la Font Nova(2) (a la dreta en el sentit de la marxa). Aquest dos barrancs formen el de l’Horta. El de la Pixera el passem quasi imperceptiblement i continuem guanyant alçària pel de la Font Nova. Superem successives graonades, algunes ben còmodes a mode d’escala, altres més complicades que ens obliguen a ajudar-nos-hi amb les mans.
Quan al fons del barranc apareix entre la bosquina una gran volta, ja som ben a prop de la Cova de les Gralles. Ens ajuntem a un corriol que, per la dreta, baixa del camí al Pont de Goi.

Cova de les Gralles (875 m). Indret impressionant. El barranc queda encaixonat a banda i banda entre parets de cingleres, tancades per una balma de volta altíssima, a mode d’absis. Per tot això i la reverberació que es produeix en els sons, fa l’efecte de trobar-se en una catedral de grans proporcions. L’aigua del torrent ha foradat la volta i s’hi despenja per entremig. En èpoques cabaloses l’espectacle és superb.
Com que la balma barra el fons del barranc, retrocedim sobre els nostres passos i prenem el corriol que hem trobat abans d’arribar a la cova. En moderat pendent ens eleva pel marge esquerre del barranc, fins abastar el Camí al Pont de Goi (856 m, rètol indicador) mes o menys al punt on baixa el camí cap a la font de la Llúdriga. El prenem a l’esquerra, en moderant pendent de pujada. Vers migdia primer i xaloc desprès.

Cruïlla a la Font Nova (919 m, rètol indicador). A pocs metres tenim el sostre de la Cova de les Gralles. Un camí marxa per l’esquerra cap a la Font Nova. Nosaltres també hi volem anar però prenent-lo ara, ens saltaríem el Pont de Goi. Per això marxem per la dreta, vers migdia. Pujada en moderat pendent. Aviat albirem l’ull del pont.

Pont de Goi (974 m). Peculiaritat geològica natural. En travessem l’ullal i per l’esquerra ens enfilem al pont des de on tenim una bona perspectiva de la clotada per la que hem vingut i el recorregut des de Capafonts fins aquí. Seguim el camí sobre el pont que ens aboca poc més enllà a una pista. La prenem a mà esquerra vers migdia. Més endavant ens deixa sobre una altra que passa transversalment. La prenem també a l’esquerra, ara vers xaloc (SE) fins que ens fa girar a migdia. Encara més enllà, una tercera cruïlla (1005 m, rètol indicador ‘Els Motllats’). Som al punt més alt de la ruta, l’altiplà dels Motllats. Una basta planúria solcada de pistes i camins que podrien desviar-nos de la nostra ruta si no fos pel mapa i la profusió de rètols indicadors. Per la dreta surt un corriol cap a la Creu Trencada. Tirant recte, vers migdia, mena als masos dels Motllats. Prenem el ramal de l’esquerra, vers llevant, en direcció a la Font Nova.

Font Nova (988 m). Queda una mica apartada, a la dreta de la pista en el sentit de la marxa. A la data de la nostra visita era seca. Continuem per la pista, amb algunes giragonses, vers gregal (ONO). Rebutgem una primera cruïlla a la dreta. A l’esquerra trobem un corriol (rètol). És el que puja de prop del sostre de la Cova de les Gralles que hem evitat per visitar el Pont de Goi. Desprès rebutgem encara un parell de pistes a mà dreta. La nostra fa un gir de 90º encarant-se vers el nord. Nova cruïlla en Y (rètol indicador). Prenem el ramal de l’esquerra vers Capafonts i la Cova del Grèvol.
Bon tros més enllà, nova cruïlla (975 m, rètol indicador ‘Els Motllats, Barranc de l’Abeurada’). Per la dreta indica el Portell de la Mariàngela i Mont-ral. Marxem per l’esquerra vers ponent, en direcció a la Cova del Grèvol i Capafonts. Encetem el camí de retorn. Deixem a mà dreta una petita cabana-refugi metàl·lica.
La pista esdevé corriol que, vers mestral (NO), ens va menant per una àmplia lleixa a mitja alçada de la cinglera, pel marge dret del Barranc de la Pixera. La part superior del cingle (anomenat de l’Escudelleta) és ben corcat per balmes i coves.
Durant aquest tram força planer, gaudim de vistes ‘a vol d’ocell’ del Barrancs de la Pixera i de l’Horta, amb Capafonts al fons. Passem primer per la Cova del Grèvol (rètol), la que sembla més profunda, amb profusió de boix, però no pas grèvol. I desprès per les Balmes de l’Escudelleta, on hi ha la font del mateix nomar).
Desprès el camí baixa per un grau al capdavall del qual, en un replà, trobem una cruïlla (rètol). Enfilant-nos pel ramal de la dreta ens menaria al Portell de la Mariàngela. Prenem el de l’esquerra, en forta baixada entre llaçades fins que, de sobte, ens apareix la Foradada de Capafonts.

La Foradada (874 m). És una gran obertura en una de les roques dels contraforts del Puntal del Colomer a través de la qual ens apareix Capafonts. Imatge de postal.
Continuem davallant entre llaçades del camí per superar el pendent. Més avall decreix i el camí ens mena rectes. Deixem una pista a mà esquerra. Ben aviat encetem un tram planer per un camí carreter. Altre cop davallem per corriol. Tallem per tres cops la pista que hem deixat abans. La baixada final ens deixa al costat de la carretera que seguim a mà esquerra. Creuem el pont sobre el riu Brugent i retornem, desprès del revolt, el punt de sortida.

  • (1)  Hem llegit que la riuada de 1994 va afectar profundament la contrada i aquest barranc.
  • (2)  A la cartografia de l’ICC se l’anomena com a Barranc de la Llúdriga o Llódriga.


Powered by Wikiloc

Variant de l’itinerari consistent en que del la Font de la Llúdriga a la Cova de les Gralles hi anem pel camí habitual per comptes de fer-ho per la llera del barranc.

Powered by Wikiloc

Albums. Polseu les imatges per accedir-hi
2009
2010

Baixeu-vos l'Itinerari en format PDF