Cingles de Malanyeu

LES TRES FORADADES

Sant Sadurní de Malanyeu, Graell de Cal Pigot, la Foradada, Cap de la Baga de Cabanelles, Serra de Mill, el Grau, Sant Sadurní.

Distància 12,4 km
Desnivell acumulat 940 m
Nivell de dificultat moderat
Data 25 de novembre de 2009 i 1 de desembre 2011
Cartografia Catllaràs i Picancel. Mapa (1:25.000) i Guia Excursionista. Ed. Alpina/Geo-Estel
Recursos consultats L’Alt Berguedà en 27 itineraris. Xavier Losantos, Pere Robert i Raimon Rovira. Cossetània Edicions. Col·lecció Azimut (76). Itinerari 22. ISBN 84-9791-142-3

Itinerari circular pels cingles que circumdem la vall de Malanyeu (La Nou de Berguedà, Alt Berguedà). Paisatgísticament molt atractiu i variat: pinedes, fagedes, torrents, salts d’aigua, graus, cingleres i carenes. No assolirem cap cim notable, però gaudirem d’excel·lents perspectives i paisatges amb molts contrastos.

L’hem subtitulat com Les tres foradades: passa per dos graus que travessen d’aquesta forma el roquissar i per la Foradada, una singularitat natural que obre pas a una balconada sobre la cinglera.

Tot i ésser un recorregut fàcil cal tenir present un parell de passos amb certa exposició, però equipats amb sirgues i escala. Sense neu o glaç, no han de representar cap obstacle per a gent feta a trescar per muntanya. Atenció al pas del Graell després d’episodis de pluja abundosa.

Ben senyalitzat, permet diverses variants per escurçar-lo o allargar-lo segons ens interessi o convingui.

Malanyeu (1011m)

Cruïlla abans de l’església de Sant Sadurní (1.007 m) (Rètols indicadors de rutes). Prenem una pista que marxa vers llevant indicada com Camí de Malanyeu a Guardiola per la Font de les Travesses. L’abandonem aviat, abans d’un revolt a l’esquerra (on hi ha una font) per un corriol ben fressat a mà dreta (pal indicador del Camí al Graell de Pujals)

Camí al Graell de Pujals (1035m)

Senyalitzat per un pal (Camí al Graell de Pujals) i senyals de pintura grocs. S’enfila molt fort, entaforant-nos a la clotada del Graell de Cal Pigot pel marge hidrogràfic esquerre del torrent. El camí s’estreny, baixem lleugerament i travessem el torrent a gual. Som al Graell.

Graell de Cal Pigot (1.110m)

Graell o griell, grau al cap i a la fi. El Rec del Graell salva un considerable desnivell escolant-se en diversos salts entremig de formacions de tosca. Segons l’època, pot portar força cabal. Emprenem el primer tram del grau on hi ha uns esglaons excavats a la tosca. Una corda ens hi ajuda. Al replà superior hi ha una escala metàl·lica que ens deixa al costat d’un esvoranc practicat a la roca. A l’altre cantó hi ha un toll produït per un dels salts del torrent. Desprès hem d’emprendre el tercer tram del grau, més aeri, però amb bons agafadors.

Un cop sobre el grau deixem a mà esquerra el corriol que mena al mas (ruïnes) de Cal Pigot. Seguint els senyals emprenem una forta pujada pel un llom que ens deixa sobre una lleixa a mitja cinglera, entremig d’una pineda esponerosa. Amb pendent més moderat continuem pujant vers el S.

Cal estar atent als senyals per no saltar-nos us desviament a l’esquerra dons el camí continua recte i és fàcil saltar-nos aquesta cruïlla.

En poques llaçades abastem la carena i marxem a l’esquerra. Ben aviat el camí ens deixa sobre una balconada sobre la cinglera i, poc més enllà abastem la Foradada.

La Foradada (1325 m)

Unes escletxes a la timba rocallosa serveixen de pas a un balcó natural, abocat a la cinglera. És un mirador privilegiat de l’Alt Berguedà; des del Serrat de la Figuerassa, a migdia, fins al Puigllançada al nord (Rasos de Peguera, Ensija, Pedraforca, Cadí, Moixeró, Tossa d’Alp,…).

Reprenem el camí vers el S que, per un corriol no massa fressat però ben evident, que ressegueix el fil de la cinglera vers el S. Pendent entre moderat i fort per entremig d’un espès bosc de pi, faig i boix. Senyals grocs. A mesura que guanyem alçària, ens anem separant de la cinglera. Fins que el camí descriu un gir de 90º i ens encamina, vers ENE, pel fil del Cingle de la Tor (o de la To). L’anem seguint, despenjant-se a mà dreta. És un bon mirador del Sobrepuny i la vall de la Nou.

Canviem el fil del cingle per l’obaga fins a la propera Collada de la Batllia, tram pelat de la carena que ja no deixarem en bona estona. Seguint-la encara vers l’ENE ens enfilem al Serrat de Fulleracs.

Serrat de Fulleracs (1.643m).

És un altre pelat on la carena fa un morro sortit, des de on gaudim d’una altra magnífica perspectiva. Ara podem albirar fins al Montseny.

Carenegem encara vers ENE per enfilar-nos al Cap dels Emprius que, boscós com és, no gaudeix de bona vista. Un cop l’hem passat, davallem lleugerament fins al Portell del Porc. Aquí hi arriba un camí carreter que puja del Coll de la Plana. Per aquí marxen els senyals grocs que ens han guiat fins ara i hi trobem els del PR-C 199 (Sender de la Nou de Beruedà). Carena enllà, seguim aquest ampli i pedregós camí, fins que acaba. Llavors, pel costat d’una filferrada i guiats pels senyals del PR, girem al nord i abastem la cota més alta del recorregut.

Cap de la Baga de Cabanelles (1.685 m).

Cota més alta del recorregut. Continuem carena vers el NE, pel Serrat de Sant Miquel i camí entre planer i suau baixada, pel costat de la tanca filferrada fins a un poc evident coll.

Coll de Can Serra (o de la Font del Tudó) (1.645m).

Pal indicador. Deixem el camí pel que veníem i els senyals del PR que s’enfilen al Roc de la Clusa, i prenem la direcció Malanyeu i St. Julià de Cerdanyola, per un corriol que, per l’esquerra, s’esmuny entre la fageda, vers el N. Baixada en fort pendent. És senyalitzat amb punts de pintura grogs.

A la cota 1560 rebutgem un corriol que surt a mà esquerra. Baixa a Espinedes i és una bona drecera en cas de convenir o voler escurçar la ruta. Al Grapissot, als peus del Roc de la Clusa, ens cal travessar una lleixa rocallosa lleugerament aérea. Un passamà de cable oportunament instal·lat ens hi ajuda. Desprès d’aquest pas, en poca estona abastem el proper coll.

Collada del Tosquer o de la Taleia (1.475m).

Ben evident perquè, a més, passem de la fageda a la pineda. Ens incorporem al camí que puja de Sant Julià de Cerdanyola (PR C-129, l’Olla de Sant Julià) i s’adreça a la Collada de Sant Miquel, per sota el Roc de la Clusa. Nosaltres el prenem a mà esquerra fent un gir de 90º vers NW. Rebutgem aviat un corriol que baixa per l’esquerra.

Per camí ben fressat i senyalitzat, seguim els alts i baixos de la carena de la Serra de Mill, durant bona estona vers W.

Pas de Malanyeu (1382m)

Abandonem el PR C-129 (1) per prendre a l’esquerra el Camí del Falgars (pal indicador). Sense senyals de pintura, però ben fressat. Baixem fort fent una llaçada en sentit antihorari. Abastem una pista secundària que ens aboca a la que puja de Malanyeu a les Espinedes, que seguim vers W.

  1. Una opció interessant és continuar pel PR fins al Mal Pas i baixar fins prop de la casa de Monnell, passant pels cingles i balmes de la Rota i el mirador de la Creueta. Gaudirem d’unes boniques vistes però allargarem l’itinerari i passarem per una cresta força afilada on ens caldrà fer alguna grimpada i desgrimpada.

Font de les Travesses (1.142m).

Raja minsament. És just als peus de la impressionant cinglera de l’Estimbador. Hi ha uns quans exemplars considerables de faig. Poc més enllà trobem una cruïlla i rètols indicadors. Prenent la pista de l’esquerra (Camí de Guardiola a Malanyeu 1,8km) podem fer drecera. Nosaltres però marxem per la de la dreta vers W (Camí de Guardiola a Malanyeu pel Devesó 3,1km PR-C 199). Travessem la torrentera i anem a passar per La Solaneta.

La Solaneta (1140m)

Mas restaurat amb un estil gens adient a l’entorn. Just passada la casa per la pista que hi mena, se’ns ajunta a mà dreta el corriol que baixa del Mal Pas i retrobem el PR-C 199. Continuem pista avall, amb algunes llaçades.

Solana de Dalt (1000m)

A l’alçada de la Solana de Dalt (ruïnes), deixem la pista per un corriol ben fressat a mà esquerra que, vers el S, ens encara al Cingle del Devesó. Al punt més baix, entre grans blocs de pedra, hi ha el pas del Grau.

El Grau (970m)

És una fissura a la carena coberta per una gran roca encastada. A l’altre cantó un vell camí empedrat baixa fent llaçades i ens deixa en  un pla on hi ha una pista que prenem a l’esquerra. Creuem el Torrent de Malanyeu i, fent un gir de 90º  a la dreta, deixem el PR i anem fins al  moli.

Molí de Baix (945m)

En estat ruïnós. Atenyem un rierol que no és altre que el Rec del Graell i continuem per un corriol que marxa pel marge. Seguim el torrent que saltant, fa petits gorgs. Per palanques de fusta passem d’un marge a l’altre diversos cops. És un indret verd, humit i bonic. Passada la darrera palanca, el corriol ens deixa al camí que, per davant de l’església de Sant Sadurní de Malanyeu, ens retrona al punt de sortida.Desembre de 2011

Polseu la imatge per accedir a l’àlbum

Novembre de 2009

Polseu la imatge per accedir a l’àlbum

Baixeu-vos l'Itinerari en format PDF

Deixa un comentari