Volta al Racó de la Dòvia

Per les Crestes de la Seda, el Collet dels Collivassos i retorn pel Camí dels Solans

Distància 12 km
Desnivell acumulat 762 m
Nivell de dificultat difícil
Data 8 d’octubre de 2014
Cartografia Ed. Piolet: Llaberia (1:25000)

Itinerari que segueix el Tomb de la Dòvia, sense passar pel poble de Llaberia.
Bona senyalització horitzontal i vertical, diversos penells d’orientació i camins en general ben fressats. Grimpades sovintejades al tram de pujada i diversos passos equipats ens aconsellen qualificar-lo de difícil tot i que no ha de suposar cap problema per gent avesada a muntanya.
Sense assolir cap cim (opcionalment podem enfilar-nos al Mont-redó), el camí per crestes, graus i cingles ens resultarà d’allò més plaent.
Val la pena dedicar bona estona a visitar Pradip (El Prat per la gent del país), el seu castell i el nucli antic. I conèixer la història dels Dips, emblemàtics gossos assilvestrats que formen part del nom del poble i que la llegenda i la literatura han assimilat a bèsties ferotges i vampirs.

Accés
Arribem a Pratdip per la C44 des de l’A7 a l’Hospitalet de l’Infant, en direcció a Vandellós. Prenem a mà dreta la T318 i desprès a l’esquerra la T310. Deixem l’accés principal i, en direcció a Llaberia (T311), entrem al poble pel carrer de la Creu (esquerra) a la part alta.

Pratdip (250 m)
Baixem pel carrer de Santa Marina i, pel carrer Nou, anem a creuar el Barranc de la Dòvia i la carretera de Llaberia. Seguim el PR C-96 en direcció al Pla dels Marinons (rètols indicadors) i senyals groc i vermell (Dips), per pista enquitranada. La deixem poc més enllà per una de ciment a mà esquerra (rètols indicadors) fins que acaba front a l’accés a una finca, on prenem un camí a mà esquerra, pel costat de la tanca.
És un antic camí que conserva part del seu empedrat. Per entremig de marges de pedra ens enfilem fins al Pla del Marinons on sortim a un camí carreter que prenem a mà dreta i seguim uns 180 m.

Pla dels Marinons (415 m)
Deixem al camí carreter i el PR C-96 per un corriol a mà esquerra (rètols indicadors) en direcció a les Crestes de la Seda. Camí ben fressat i senyalitzat (groc-vermell) que puja fort vers el N. La cresta es mostra ben evident davant nostre en aquesta direcció. Aviat el terra ennegrit ens fa adonar que passem pel costat d’una antiga carbonera.
Grimpem per passos fàcils (II), un amb sirga d’ajuda, i poc exposats. Excepte un d’horitzontal, protegit també amb sirga.
Atenyem una balconada on hi ha un penell d’orientació i, per camí menys costerut, un segon mirador amb una altre penell.

Pas dels Ciscus (700 m)
Una escletxa equipada amb cadenes ens ajuda a superar una mola. Podem esquivar aquest pas per un camí que circumval·la per l’esquerra.

Morral de la Seda (708 m)
Una altra mola ens barra el pas. Just abans d’enfilar-nos-hi prenem un poc definit corriol que baixa a mà esquerra (punts blaus). (1)
Travessem la tartera de dejecció d’una primera canal i, pel peu d’un morral, ens adrecem a la veïna per terreny inestable, camí rost i poc definit on ens cal estar molt atents als senyals de pintura.
Emprenem la segona canal amb tendència a l’esquerra. Grimpem de nou (II) i aviat albirem l’estrep i la cadena que ens ajuden a superar la lleixa del darrer tram. Fàcil però amb certa exposició.

Portell de les Canals (730 m)
Superat el mal pas, a l’embut de la canal, seguin vers el N sense camí definit, fins atènyer un corriol que prenem a mà esquerra i seguim vers el N passant per sota de l’evident Punta del Set i Mig que deixem a la dreta.

Font de Mont-redon (760 m)
Gran abeurador. Recuperem els senyals groc-vermell i seguim el camí ben fressat que revolta la falda ponentina del Mont-redon, proper a la cinglera sobre el Racó de la Dòvia. Ens en apartem lleugerament per visitar una curiosa formació (El Rovelló?) que, de lluny i per un efecte òptic, pot semblar un pont de pedra natural.

Coll de Mont-redon (816 m)
Cruïlla de camins amb rètols indicadors. Dels dos camins que marxem vers el N, deixem el de la dreta que puja a la Punta de Fornells. Anem a l’esquerra, en baixada, a revoltar la capçalera del torrent (Portell de l’Heura, rètols indicadors) on girem 90º a l’esquerra (W) en direcció al Collet dels Collivassos.
Anem superant els diversos plecs que es despengen des de la falda de la Miranda sobre el Racó de la Dòvia.

Collet dels Collivassos (809 m)
Cruïlla de camins, rètols indicadors i penell d’orientació. Marxem vers el SW per camí ben definit, seguint el PR C-90.

Bifurcació (715 m)
Poc abans del Coll de la Bassa de les Fonts abandonem el camí (2) davallant per un corriol poc definit a mà esquerra (rètol indicador), seguint encara el PR C-90 en direcció al Portell de la Dòvia.
Passem per la Font del Ferro (rètol, surgència sota una roca).
A la propera bifurcació, al mig de la clotada, anem a la dreta en pujada, deixant el PR que davalla al Racó de la Dòvia.

Portell de la Dòvia (712 m)
Cruïlla de camins i antics rètols indicadors. Anem cap el S, en direcció al Portell del Carreter, seguint el sender (senyals verds i grocs) que ve del Coll de la Bassa de les Fonts.

Portell de Carreter (sup) (670 m)
Girem 90º a l’esquerra baixant en fortíssim pendent per entremig de la torrentera. Just al començament hi ha un tram equipat amb sirga. Atenció: és fàcil saltar-se aquesta desviació i pujar per l’altre vessant per on sembla que el camí continua fins que es perd.

Portell del Carreter (inf) (563 m)
Bifurcació indicada. Rebutgem al camí de l’esquerra que mena a la part inferior del Portell de la Dòvia. Anem a la dreta en direcció al sender dels Solans, seguint els senyals verd-groc.
Vers el S, pel camí de la Forestal, passem al peu dels Cingles de la Brancana.

Drecera de Cal Zenon (556 m)
Bifurcació indicada. Continuem recte vers el S, rebutjant el camí que baixa a mà esquerra.

Pla del Zenon (570 m)
Bifurcació indicada. Continuem recte vers el S, rebutjant el camí que marxa per la dreta, al peu dels cingles de la Grallera, cap al Barranc de l’Aguiler.

Portell de l’Estudiant (512 m)
Li ve el nom d’un mas proper i dóna accés al grau homònim. Desprès d’un pas protegit amb sirga, passem per un collet al vessant ponentí d’un crestall, al peu del qual el camí baixa amb fort pendent. Més endavant s’ajau a l’alçada del Claper del Nolla.

Mirador dels Solans (423 m)
Penell d’orientació amb Pratdip a la vista. Deixem al camí del grau per continuar a mà dreta, baixant en fortíssim pendent pel camí dels Solans.
Arribem al pla i seguim una rasa pel costat de l’accés a una finca.

Carretera de Llaberia (270 m)
Indicador del Sender dels Solans. La creuem i, pel carrer de la Creu, retornem al punt de sortida.

  • (1) Si volem esquivar el Portell de les Canals, podem seguir camí enfilant-nos pel Morral de la Seda i, passada la forcada del Pas del Porc Senglar, per terreny planer, anem a l’esquerra a la propera bifurcació indicada, fins a la Font de Mont-redon, guiats pels els senyals groc-vermell.
  • (2) Podem optar per anar a la dreta fins al coll, saltant-nos el pas pel torrent i clotada del Portell de la Dòvia.
Baixeu-vos l'Itinerari en format PDF