Espluga de Cuberes i Solduga

Polseu la imatge per accedir a l’àlbum

Petit itinerari a mestral de la Serra de Boumort, al terme de Baix Pallars (Pallars Sobirà) sobre el Congost de Collegats, visitant dos nuclis troglodítics amb sengles esglesioles romàniques. El recorregut s’inicia a Solduga, però és habitual (i més recomanable) començar-lo al revolt del Salt de la Núvia (petit oratori i rètol indicador) de la pista de Pentina que, partint del pont de Baén (entre els pk 294 i 295 de la N-260 prop de Gerri de la Sal), puja al Refugi de Cuberes. Coneixent el camí els horaris s’escurcen molt més del que reflecteix el traç de GPS i ens ocuparà solament una agradable matinal. Bibliografia consultada: La Serra de Boumort i muntanyes veïnes (Manuel Cortès Ribelles, Cossetània Edicions, Col. Azimut, nº 70). Itinerari 1.

Accés Per arribar a Solduga prenem una pista que hi baixa des del Coll de Solduga i que parteix de la de Pentina al Refugi de Cuberes (Casa Miró). Inicialment força transitable, te un tram de revolts en fort pendent al Pas del Llop (ja poc abans de Solduga) que pot presentar problemes a alguns vehicles.

Solduga (1.261 m) Nucli pràcticament abandonat (una sola casa habitada) i en estat ruïnós, a recer d’un gran cingle. Diverses balmes amb construccions troglodítiques, entre elles l’esglesiola romànica de Sant Martí.

El camí a l’Espluga de Cuberes en aquest punt és pràcticament perdut. Cal baixar en direcció a ponent per entremig dels bancals antigament conreats fins a sota de la tanca d’una feixa on hi trobarem algunes fites i hi comença un corriol ben definit.

Cruïlla al Salt de la Núvia (1.100) (1) Bifurcació en Y. Prenem el ramal de l’esquerra. El de la dreta mena al revolt del Salt de la Núvia de la pista de Pentina al Refugi de Cuberes. Desprès d’un tram planer baixem per un grau que supera la Canal de l’Espluga.

Espluga de Cuberes (963 m, 1h’) Gran balma oberta a la cinglera sobre el Barranc de l’Infern, on hi ha un mas troglodític (Casa de l’Esplugar) amb una esglesiola romànica dedicada a Santa Coloma i altres dependències annexes.

Amb presència humana fins la Guerra Civil, actualment tot el conjunt es fa servir únicament com a cleda. Les vistes sobre la Serra de Peracalç, Collegats i el Roc de Santa son molt bones.

Retornem pel mateix camí esmerçant-hi 1h 10’.

(1) És més habitual i recomanable començar el recorregut al revolt del Salt de la Núvia (petit oratori i rètol indicador) de la pista de Pentina que, partint del pont de Baén (entre els pk 294 i 295 de la N-260 prop de Gerri de la Sal), puja al Refugi de Cuberes. D’aquí parteix el Camí de Solduga i, passat el Pas de l’Escaleta, trobem la cruïlla esmentada que prendrem a la dreta per baixar a l’Espluga de Cuberes. Un cop visitada, continuarem camí cap a Solduga.
Malgrat això, la pista de Pentina és molt obaga, estreta, amb força desnivell i revolts tancats. En condicions de glaç pot presentar problemes. En aquest cas una alternativa pot ésser anar-hi des de Taús pel Refugi de Cuberes, més planera i soleia.

Powered by Wikiloc

Baixeu-vos l'Itinerari en format PDF

Deixa un comentari