Les Agudes i el Turó de l’Home

Del Coll Sesferreres a les Agudes i el Turó de l’Home pels Castellets, retornant per la Font de Briançó i el Sot de Pont Gran

Distància 9,3 km
Desnivell acumulat 682 m
Nivell de dificultat Alta
Data 30 de novembre de 2013
Cartografia Ed. Alpina. Montseny, parc natural (1:25000)
Polseu la imatge per accedir a l’àlbum

Itinerari circular pel Parc Natural del Montseny amb ascensió als dos sobirans del massís, les Agudes i el Turó de l’Home, per la cresta dels Castellets.
La dels Castellets és una de les rutes habituals, no pas la més fàcil. Al nostre parer la més atrevida i agraïda de la contrada. El trànsit per la cresta exigeix grimpar sovint i travessar trams molt aeris que, si be no han de representar un problema per a gent avesada a muntanya, cal tenir-ho en consideració.
El retorn pel Sot de Briançó i el Sot de Pont Gran l’hem fet, amb una lleugera variant, seguint el track de l’usuari d’aquest portal “el Porquet de Sant Antoni” (gràcies!). Tot i que és prou interessant, hi ha diverses alternatives com expliquem més avall.

Accés
Des de Viladrau per la GI-543 i la GIV-5201 fins a Sant Marçal on passa a denominar-se BV-5114. Passat el Coll de Sesferreres, entre els punts quilomètrics 27 i 26, hi ha un ampli aparcament a mà esquerra (Àrea de les Ferreres).
Des de Sant Celoni per la BV-5144, per Campins i Santa Fe de Montseny.

Coll Sesferreres (1188 m)
Davant mateix de l’aparcament, a l’altre marge de la carretera, comencem enfilant-nos, en moderat pendent i vers el SE, per un ben fressat corriol. Seguim senyals de pintura vermells per entremig del bosc.
Aviat, en una clariana, podem albirar vers el S la magnífica talaia de les Agudes.
Creuem una pista que seguim pocs metres tot reprenent el nostre camí a mà dreta (senyals i fites). Prenent-la a l’esquerra ens retornaria a la carretera.
Al Pla d’en Jep Xic podem apartar-nos lleugerament del camí per observar el Matagalls, el Coll Pregon i Sant Marçal.

Coll Sa-siureda (1404 m)
Per l’esquerra puja un corriol des del Sot de Pont Gran, pel que retornarem. Vers el S destaquen les Agudes i el primer turó del crestall dels Castellets.
Aviat comencem a grimpar pel vessant ponentí (W) esquivant blocs granítics. Seguint els senyals ens enfilem a l’ampli crestall per on continuem.

Pas de la cadena (1445 m)
Dues opcions, continuar crestejant (senyals de pintura grocs) o perdre uns metres pel vessant ponentí (W, dreta en el sentit de la marxa) i encarar el pas de la cadena. Optem per aquesta darrera seguint per una lleixa. En el punt més estret i amb força “pati” hi ha instal·lat un passamà de cadena.
Ens enfilem de nou a la carena, recuperem els senyals de pintura grocs i crestegem fins al coll.

Coll de Castellets (1488 m)
Evident i molt pronunciat que ens obliga a perdre uns metres. Ens enfilem pels Llisos, entre rocam descompost i herbei. Aviat tornem a grimpar per superar unes graonades.
Observem el canvi en la morfologia del rocam: al coll Sa-ciureda era granit, a partir del de Castellets, esquist.
Resseguim les sifonades de la cresta amb sovintejats passos de grimpada fins que atenyem un avant-cim des del que ja podem albirar el de les Agudes i, més enllà, el del Turó de l’Home.

Les Agudes (1706 m)
Sostre comarcal de la Selva. Termenal entre Arbúcies (la Selva), Montseny i Fogars de Monclús (Vallès Oriental). Coronat per una gran creu, bústia i un rellotge de sol.
És un cim planer, que s’allargassa vers el SW per un ampli llom carener en direcció al Turó de l’Home i que contrasta amb l’abruptesa dels altres vessants.
Ens dies clars la panoràmica és superba.
Baixem per camí evident i fàcil fins a la collada.

Collada Sesagudes (1647 m)
O Coll de les Agudes. Cruïlla de camins (senyalitzada amb estaques). Podem optar per escurçar l’itinerari baixant per un vessant o l’altre (vegeu variants).
Continuem carenejant per camí fàcil i planer resseguint els successius turons fins al Coll Sesbasses des de on, en poca estona, ens enfilem al Turó de l’Home.

Turó de l’Home (1706 m)
Vèrtex geodèsic i edifici del que fou l’observatori-refugi del Servei Meteorològic de Catalunya, inaugurat l’estiu de 1932.
Al veí cim de Puigsesolles hi hagué durant anys un destacament militar per a les instal·lacions de telecomunicacions. Amb aquest fi es va habilitar una carretera que hi puja tot passant pel Turó de l’Home.
Retornem al Coll Sesbasses.

Coll Sesbasses (1644 m)
Prenem a l’esquerra el PR-C 208 (estaca indicadora) baixant vers el NE.

Font de Briançó (1495 m)
Ben arranjada, raja amb deu perenne. Prenem a l’esquerra la pista que puja del Pla de l’Espinalt en direcció al Sot del Mal Pas.

Sot del Mal Pas (1470 m)
Sot, a moltes contrades com a la Selva i el Vallès, és la forma d’anomenar un barranc o una vall petita i fonda.
Deixem el PR-C 208 que baixa a mà dreta i continuem per la pista que, progressivament, mostra més mal estat envaïda per malesa, fajos novells i herbei. Virem al NW paral·lels, però a més baixa cota, a la cresta dels Castellets que s’alça a l’esquerra, dos-cents metres per sobre els nostres caps, malgrat que el bosc no ens deixa albirar-la.
La precària pista dóna pas a un corriol.

Sot de Pont Gran (1390 m)
Extremem les precaucions revoltant la clotada per terreny aeri i rost. Recuperem alçada per camí ben definit fins a retrobar el coll Sa-ciureda on desfem el camí de l’anada.Itinerari relacionat
El Turó de l’Home i les Agudes  Des de la Plana del Coll pel Pla del Saüquet i retorn pel camí dels pous de neu.

Variants
Algunes de les possible variants per anar, tornar, escurçar l’itinerari o esquivar el pas pels Castellets. Excepte la darrera, estan descrites en sentit descendent i tenen com a punt d’origen la Collada Sesagudes (Coll de les Agudes al mapa excursionista) al SW de les Agudes, a la carena entre aquest cim i el del Turó de l’Home.

Pel GR 5.2
A la Collada Sesagudes baixem vers el NW seguint el GR 5.2 (estaca indicadora) per la tartera del Serrat Llarg. Desprès d’una gran marrada atenyem la pista del Puig que continua en la mateixa direcció. L’abandonem en una bifurcació en Y per una altra a mà dreta que s’acosta a la carretera entre Santa Fe i Sant Marçal. Hi baixem per on ens sembli més evident i la prenem a mà dreta fins a l’aparcament de Sesferreres (570 m)

Per la Barraca d’en Codony
És una variant de l’anterior. Deixem el GR, just abans que descrigui una gran marrada, per un corriol a mà dreta fins al refugi de la Barrada d’en Codony on prenem una pista per la que marxem vers el NW fins a prop de la carretera.

Per la Font de Briançó
A la Collada Sesagudes baixem vers el S fins a la Font de Briançó (estaca indicadora) on trobem el PR-C 208 que agafem a l’esquerra (E) seguint la pista que puja del Pla de l’Espinalt en direcció al Sot del Mal Pas. Poc abans de creuar-lo la deixem per una drecera a mà dreta, per retrobar-la poc més avall. Continuem pel GR fins a la font de Passavets (aparcament, punt quilomètric 22,1 de la BV-5114)

Des de la Font de Passavets
Des de l’aparcament de la Font de Passavets (1206 m) comencem a caminar per una antiga pista que, en amplies llaçades va guanyant alçada per dins d’una fageda i també per una avetosa (hem llegit que és la més meridional d’Europa). El camí, senyalitzat amb biguetes de ferro, pot resultar monòton. Defugiu els ramals que concorren a la pista, tant pel la dreta com per l’esquerra. Podem escurçar-lo fent drecera tot tallant algunes de les llargues llaçades.
Quan el bosc acaba albirem el Turó de l’Home, coronat per l’edifici de l’observatori meteorològic. Ens hi enfilem, per bon camí, des del Coll Pregon on ens deixa la pista.
Retornem pel PR-C 208 i la font de Briançó, des de la collada Sesagudes o la de Sesbasses.
Baixeu-vos l'Itinerari en format PDF

Un pensament sobre “Les Agudes i el Turó de l’Home

Deixa un comentari