De Lloret a Tossa de Mar

Del castell de Lloret al de Tossa per camins de ronda

Distància 13,1 km
Desnivell acumulat +700 -762m
Nivell de dificultat moderat
Data 1 de maig de 2016
Cartografia Editorial Piolet. L’Ardenya (1:25000)

Itinerari que permet admirar bona part de la costa entre Lloret i Tossa de Mar, malgrat que no podrem resseguir-la íntegrament: ens n’haurem d’apartar durant un tram intermedi, entre la Caleta d’en Trons i Cala Morisca, travessant per l’interior de diverses urbanitzacions, allunyats de la línia costanera.

Si be el camí de ronda de Lloret és una fàcil passejada, entre Cala Morisca i Tossa ja és un tram més exigent, on el paisatge compensarà amb escreix l’esforç.

Vist l’itinerari en conjunt, recomanaria escurçar-lo començant al peu del Turó de la Morisca, just on abandonem el GR, en direcció a Tossa. Hi podem accedir des de la carretera de Lloret a Tossa.

Accés
No és fàcil accedir al Castell de Sant Joan i, a més, està poc indicat. Hem de seguir l’itinerari que, per entremig d’urbanitzacions, enllaça la platja de Lloret amb la de Fenals, a partir de l’extrem més occidental del Passeig Marítim.
Els carrers que envolten el castell no son pavimentats i tampoc hi ha aparcament fàcil. Així que una bona alternativa és començar des del monument a la Dona Marinera o des del Passeig Marítim.

Castell de Sant Joan (48m)
El GR 92 hi passa a la vora i l’haurem vist en accedir al castell. Anem a trobar-lo i baixem a Cala Banys. Tot seguit passem pel costat del monument a la Dona Marinera i accedim al Passeig Marítim, que recorrem íntegrament fins a sa Caleta, al peu de l’inconfusible Castell d’en Plaja, on comença el camí de ronda.
El camí de ronda de Lloret és condicionat per al passeig d’un ampli ventall de públic: baranes de protecció, trams d’escales, miradors,…
Passem per la Cala des Frares i la Caleta d’en Trons on, després d’un llarg tram esglaonat, s’acaba el camí de ronda a l’Avinguda de la Tortuga (rètols indicadors).

Avinguda de la Tortuga (55m)
Porta el nom de l’illot que hi ha just a sota. Encetem aquí un llarg tram urbà seguint bàsicament el GR, però fem alguna drecera i busquem camins alternatius, com més propers a la costa millor (1).
Així a l’Avinguda Costa de Llevant fem drecera i enfilem per un solar a mà esquerra. Sortim al carrer paral·lel (on retrobem el GR) i el prenem a mà esquerra per, pocs metres més enllà, abandonar-lo de nou baixant a creuar el Torrent d’en Farinetes, seguint un corriol i una línia elèctrica. A l’altre marge, superada la torrentera, virem al nord per camí poc definit dins d’una pineda, fins a sortir al camí vell de Canyelles on retrobem el GR i anem a la dreta, endinsant-nos a la urbanització Cala Canyelles.
A la Ronda d’Europa tornem a deixar el GR. Aquest vial descriu un cercle dins la urbanització. El GR el segueix en sentit horari i nosaltres al revés: baixem a mà dreta per la ronda, fent marrada per apropar-nos a la línia costanera. Al final travessem un curt túnel on, a la sortida al carrer França, el retrobem i anem a la dreta per, al cap de pocs metres, baixar per unes escales fins al Port de Cala Canyelles.

  • (1) Fins poc abans de Cala Morisca, on l’abandonem definitivament, podríem perfectament seguir el GR sense fer excessiva marrada ni perdre’ns res d’interessant, paisatgísticament parlant.

Cala Canyelles (2m)
Seguint el GR en direcció a Tossa (rètols indicadors) des del fons de l’aparcament, pugem a la dreta per una de les carreteres d’accés, vorejant el Torrent de Canyelles. Travessem un altre tram d’urbanització i, davant d’un portal d’accés a la finca de can Joncadella (1), deixem definitivament el GR que marxa per l’esquerra, per adreçar-nos a Cala Morisca (rètols indicadors).
Baixem fent llaçades per una pista per, finalment, prendre un camí esglaonat fins a la cala.

Cala Morisca (0m)
Diminuta. Termenal entre Lloret i Tossa. En sortim mig grimpant per un roquer, seguint senyals de pintura blanca, que ens guiaran durant tot el proper tram. Encetem un bon trencacames amb pujades i baixades, sovint per fort pendent, salvant els replecs de la tortuosa orografia d’aquesta part de la costa.
El camí però, és ben fressat, amb trams esglaonats i algunes ajudes (sirgues, cadenes,…).
Salvem el morral sobre ses Figueretes per accedir a la platja de Portopí, a ponent de l’ampla Cala Llorell. L’abandonem per unes escales, travessem una mina i una tanca filferrada (atenció als senyals!), per accedir a les platges de garbí i llevant de Llorell. Ens cal fer una marrada vers l’interior per tal d’atènyer la Cala d’en Carlos, on continuem ran de costa fins a la Cala des Llevador.
A partir de la des Llevador, tornem a enfilar-nos de nou, separant-nos de la línia costanera, resseguint-la pel fil dels penya-segats. Ens hi aproparem a l’alçada de Cala d’Allà-on-Raja-l’Aigua, per tornar a enfilar-nos fins es Cards.

Mirador des Cards (118m)
Ampli i ben condicionat mirador, situat sobre la punta homònima. Permet albirar des del darrer tram de costa que acabem de recórrer, fins al Far de Tossa.
Hi arriba el camí de ronda (senyals verds i rètols) que seguirem fins a la bonica platja des Codolar, al peu de les muralles de la Vila Vella.
Travessem la muralla, pugem al Far de Tossa, baixem per les ruïnes de la Torre del Castell i l’església vella de Sant Vicenç, recorrem la muralla fins a la Torre de les Hores, per acabar la caminada a la Plaça d’Armes.
Baixeu-vos l'Itinerari en format PDF


De Lloret a Tossa