Pic de les Planes

Des de la Pleta de Castellar, per la del Bruix, Estany Esbalçat, llom SE i retorn pel Port de l’Estany Esbalçat i el Comís Vell

Distància 7,0 km
Desnivell acumulat 950 m
Nivell de dificultat Difícil
Data 9 d’agost 2012
Cartografia Editorial Alpina Andorra (1:40000) i MUOT (1:25000)
Polseu la imatge per accedir a l’àlbum

Cim del cordal Tristaina-Font Blanca. Hem qualificat de difícil aquesta ruta per aquestes raons: no hi ha camí fitat ni fressat (tot i que resulta força evident) per al cim i el pendent és molt fort. Si decidiu baixar pel mateix camí de pujada, atenció a la baixada. Si ho feu pel Port de l’Estany Esbalçat un cordino us pot resultar útil.
Si no esteu avesats a grimpar i el “pati” us fa basarda, oblideu-vos de fer cim i quedeu-vos a l’Estany Esbalçat. L’excursió fins aquí (que qualificaríem de fàcil) ja val la pena per sí sola.

Pleta de Castellar (1860m)
A la carretera General 2 del Serrat a l’estació d’esquí d’Ordino-Arcalís, poc abans del punt quilomètric 21 i del túnel, just abans d’un pont que creua el Riu de Tristaina, abandonem la carretera per una pista a mà dreta i al cap de pocs metres deixem el vehicle en un revolt on hi ha un ampli espai. Poc més amunt hi ha la cabana de Castellar i un penell amb un mapa de l’itinerari Estany Esbalçat-Font Blanca. Aquesta pista que ben aviat recupera l’asfalt és l’antiga carretera a l’estació d’esquí abans de la construcció del túnel. Comencem a caminar vers W per un poc definit corriol pel marge esquerre del Riu de Tristaina fins abastar de nou l’antiga carretera.

Carretera (1975m)
Antiga carretera a l’estació d’esquí abans de la construcció del túnel. Retrocedim per ella un centenar de metres (de fet haguéssim pogut començar a caminar seguint-la, aquest tram és per estalviar-nos-la) fins a localitzar uns rètols indicadors cap a la Coma (del Forat) i els estanys de Tristaina. Senyals de pintura grocs i de GR. En fort pendent marxem vers NW per les Marrades del Bruig. Camí ben fressat. Abastem una presa sobre el Riu de Tristaina per al servei de l’estació d’esquí.

Pleta del Bruig (2070m)
Passada la presa trobem un desviament indicat per rètols. Abandonem el camí pel que veníem que per la Coma del Forat ens menaria als estanys de Tristaina i prenem un corriol a mà dreta vers l’estany Esbalçat. Marxem per corriol ben fressat vers el NE seguint senyals de pintura grocs. Pendent entre moderat i fort per la Pleta de les Planes a la falda a solell del cordal que uneix els pics de l’Arbella i de les Planes que albirem sobre nostre vers el N (mà esquerra en el sentit de la marxa). A mesura que guanyem alçària podem albirar vers el NNW la Collada de les Planes (on hi ha un pluviòmetre i instal·lacions per desfermar allaus controlats) i vers el NNE l’esquenall o llom pel que ens enfilarem al cim. Quan passem per la vora d’un estanyol que deixem a l’esquerra, no albirem encara l’estany Esbalçat tot i que és ben a prop perquè ens queda amagat pel llom esmentat.

Estany Esbalçat (2283m)
Rètols indicadors. Des d’aquest punt, per migdia de l’estany i senyalitzat amb pintura groga, marxa el corriol que mena al veí pic de Font Blanca per la Coma del Mig. Igualment senyalitzat i per un altre corriol ben fressat podem retornar a la Pleta del Castellar pel Comís Vell. És un itinerari més curt que el de la pleta del Bruig i que seguirem a la tornada. Vers el N destaca evident el Port de l’Estany Esbalçat. A la seva dreta el Pic de les Fangasses i a l’esquerra el Pic de les Planes. El millor itinerari per enfilar-se al cim de les Planes és pel fil de l’esquenall o llom SE que es despenja des del cim fins a l’estany. És força evident sobretot si l’albirem des de sol ixent de l’estany. Algunes edicions de mapes indiquen aquest itinerari, altres més recents pel Port (no aconsellem pas aquesta alternativa). No hi ha camí senyalitzat ni fitat, el pendent fins al cim és fort i sostingut. Cal anar cercant els millors passos desviant-nos del llom únicament per esquivar alguns esperons.

Pic de les Planes (2788m)
Te dos cims. Entre l’oriental o l’occidental hi ha un curt pas de grimpada (IIº). Hi gaudim d’una àmplia perspectiva. Domina vers el NW el veí Pic de Tristaina, desprès en el sentit de les busques, els estany de l’Arbella i Forcat, la Vall de Vic-de-Sòç, pic de l’Aspre, de Font Blanca, el Serrat al fons de la vall del Valira d’Ordino als peus del Pic de Besalí, els cims de la Serrera, la Cabaneta, de l’Estanyó, Casamanya, de l’Hortell, d’Arcalís, Cataperdís, Pla de l’Estany, Comapedrosa, Roca Entravessada, Medacorba, Port de Medacorba, Monteixo, Pica Roja i tot el massís de la Pica d’Estats. Retornem pel mateix camí. Alternativament i tal com indica el trac podem seguir carena en direcció al Port de l’Estany Esbalçat, abandonant-la aviat per baixar a mitja alçària entre el llom SE i el fons de la clotada que baixa del Port de l’Estany Esbalçat. En cas de voler baixar pel Port de l’Estany Esbalçat (opció no recomanada) ens cal seguir pel fil de la carena on sovintegen els passos fàcils però exposats fins a unes plaques rocalloses que franquejarem desgrimpant-les cap a l’esquerra (II+ o III). Podem esquivar-les per la dreta on localitzarem un roca entravessada sobre una curta i estreta canaleta. Entaforant-nos-hi trobarem millor pas (II). Desprès caldrà seguir per sobre un tarter de grans blocs fins a un parell d’estanyons passat els quals franquejarem un llom herbat de fort pendent i anirem a buscar el camí del Comís Vell pel marge E de l’Estany Esbalçat.

Itinerari recomanat (vermell) i opcional (blau) sobre mapa del MOT andorrà

Baixeu-vos l'Itinerari en format PDF

Deixa un comentari