Pic de l’Infern

Des d’Ulldeter, pel cordal entre el de Bastiments i el de Freser

Distància 12,2 km
Desnivell acumulat 1127 m
Nivell de dificultat moderat
Data 21 d’octubre de 2011
Cartografia Ed. Alpina. Puigmal i Ulldeter (1:25.000)
Polseu la imatge per accedir a l’àlbum

Una altra clàssica, imprescindible per a qualsevol muntanyenc. Itinerari circular que transita bona part per carenes que ens procuraran àmplies perspectives. Albirar a vista de pardal els estanys superiors del Circ de Carançà, la Coma de Bacivers, la de Freser… és un regal per a l’amant de la muntanya. Trepitjarem tres cims: el del Pic de Bastiments, el del de Freser i el de l’Infern, passant de l’un a l’altre pel cordal carener. Desprès, pel Coll de la Marrana, retornarem al Refugi d’Ulldeter. Opcionalment podem pujar al Gra de Fajol. Aquesta era la nostra intenció inicial però tot i que vàrem gaudir d’un matí esplèndid, la boira va anar guanyant terreny a partir de migdia i vàrem passar-hi de llarg.

Carretera a Vallter 2000

Deixem el vehicle al darrer revolt de la sèrie de vuit que trobarem a la carretera que de Setcases mena a l’estació d’esquí de Vallter 2000 un cop passat l’aparcament del Pla dels Hospitalets. Rètol indicador del refugi d’Ulldeter. En moderat pendent un camí ben fressat i senyalitzat (GR 11) ens mena vers ponent pel marge esquerre de l’incipient Riu Ter. Quan passem a l’altre marge per una passarel•la augmenta el pendent i ja tenim el refugi a la vista.

Refugi d’Ulldeter

Continuem pel GR vers W en moderat pendent i camí ben fressat fins que abastem una pista. Quan fa un gir el camí la creua i marxa cap al Coll de la Marrana. Nosaltres seguim la pista a mà dreta vers NW deixant en aquesta mà les ruïnes de l’antic refugi fins abastar l’estació superior del remuntador del Pla de la Regalissia.

Estació sup. remuntador Pla de la Regalissia.

Per darrere l’edifici albirem unes fites que ens menen enfilar-nos sense camí fressat (indicis de corriol) vers NE en direcció a un esquenall que baixa de la carena. Un cop depassat l’esquenall girem a N i abastem el camí que puja de l’estació d’esquí. En llaçades i ja per camí més definit abastem el coll.

Coll de la Geganta

Per camí ben definit i en fort pendent marxem vers WSW seguint el llom de la carena (Esquena de l’Ase). Quan abastem la creu el pendent es modera i s’aplana mentre continuem per l’allargassada carena passant pel costat del vèrtex geodèsic i, finalment abastem el cim.

Pic de Bastiments

Del cim continuem cap al del Pic de Freser que destaca clarament a W. Sempre per camí ben definit davallem fort vers W a les Collades de les Comes de Malinfern per tornar-nos a enfilar vers SW fins al cim.

Pic de Freser

Del cim albirem fàcilment vers WNW el seu veí el Pic de l’Infern. Perdem alçària baixant vers W tot seguint el fil de la carena fins a un pas rocallós i aeri amb unes llastres inclinades pel vessant S que, amb cura, es passa sense dificultat. Si ens fa basarda podem esquivar-lo per baix decantant-nos més al S. Continuem grimpant (en algun punt ens caldrà ajudar-nos amb les mans) pel vessant S fins al Portell dels Gorgs, un collet al peu d’una roca vermellosa. Un cop al vessant N continuem per un corriol ben definit que, vers el NW, ens menarà al cim.

Pic de l’Infern

Del cim retornem fins al Portell del Gorgs deixant a mà dreta el corriol que puja del Coll de la Vaca. Al Portell passem al vessant S i baixem per la Coma de l’Infern per fort pendent i sense camí definit vers SE. Al fons de la coma veiem força definidament el camí per on discorre el GR 11 i que, a partir del Coll de la Vaca, ha abandonat el cordal carener. Ens hi adrecem. Quan el pendent es modera albirem algunes fites que seguim i que ens menen fins al camí. Als Aigols Podrits on les torrenteres conformen un incipient Riu Freser a la capçalera de la coma homònima, ens enfilem de nou, ja sempre per camí fresat vers E i en moderat però sostingut pendent fins al coll.Baixeu-vos l'Itinerari en format PDF

Deixa un comentari