Pic d’Estanh Faurí

Des del refugi d’en Beis i retorn per l’estany de Nagilha

Distància 17,7 km
Desnivell acumulat +922 -1942m
Nivell de dificultat alta
Data 9 d’agost de 2010
Cartografia IGN. 2148ET Ax-les-Thermes. 2249OT Bourg-Madame.
Polseu la imatge per accedir a l’àlbum

Segona jornada d’un itinerari circular per la Vall d’Orlú a l’Arièja en la que ens enfilem al Pic d’Estanh Faurí. La primera hem pujat des de les Forges d’Orlú al Refugi d’en Beis visitant el Pic de la Portella Gran.
Per arribar a aquest cim, situat al bell mig d’una vasta regió lacustre, cal una llarga aproximació s’hi vagi per on s’hi vagi. L’itinerari des de migdia és per l’estany de Lanós i les portelles d’Orlú i de Madides. Pel nord, des de les Forges d’Orlú i l’estany de Nagilha (és el camí que hem fet servir pel retorn). I per sol ixent, des de l’estany i refugi d’en Beis i la collada del mateix nom, objecte d’aquesta ressenya.
La situació del refugi d’en Beis ens permet dividir l’excursió en dos trams i fer una ruta circular per paratges molt recomanables.
La dificultat principal la trobem en l’accés al cim on el camí no és gaire evident i que ens obliga a grimpar per alguna canal (alternativament per cresta) en terreny descompost o herbei. A això cal sumar-hi un desnivell considerable de baixada. Per això l’hem considerat difícil. Però l’estratègica situació del cim i els paratges pels que transitarem, compensa en escreix l’esforç.
A la imatge els pics de Peirisses (esquerra) i d’en Faurí (centre) sobre l’estany de Peirisses de baix.

Accés
Al refugi d’en Beis s’hi pot accedir per la Vall d’Orlú: A l’entrada d’Acs dels Termes, abans del nucli urbà (venint del coll o del túnel de Pimorent) prenem a mà dreta la D22. Passem Orgeix i Orlú i deixem el vehicle més amunt, desprès de la central elèctrica, a l’aparcament de les Forges d’Orlú[1].

Forges d’Orlú (915 m)
Marxem vers xaloc (SE) per un ampli sender marcat amb senyals de pintura grocs i indicat com Itinerari de les Cascades. Creuem l’Orièja per un pont passant al marge esquerre. A l’alçada de l’aparcament de Caralp continuem per pista i poc abans dels prats de Gaudú ens ajuntem al GR 7 que seguim a mà dreta fins a l’estany i el refugi. Hi trigarem 4h 10’, una hora menys si partim de Caralp.

Refugi d’en Beis (1.970 m, 9h 20’)
Situat a la riba nord de l’estany del mateix nom. Propietat de la mancomunitat de municipis de la Vall d’Orlú[2]. Marxem vers garbí (SO) pel camí que voreja l’estany. Superat aquest, deixem el GR 7 que marxa a mà esquerra (rètol) i prenem el corriol a mà dreta guiats pels senyals de pintura grocs i vermells del GRP de la Volta de les Muntanyes d’Acs. Passem vora un estanyol curull d’herba. El corriol afronta una canal rosta sota l’estany de la Collada, que deixem a mà dreta en un replà.
Desprès, fent llaçades per guanyar el fort pendent, entremig de blocs de granit i herbei, anem descrivint una àmplia corba en el sentit de les busques del rellotge per salvar un contrafort que baixa del Pic d’en Beis fins que, arribats a una balconada, virem a ponent fins al coll.

Collada d’en Beis (2.348 m, 1h 30’)
Vers ponent, al fons del circ, crida la nostra atenció l’estany de baix de Peirisses. El de dalt a penes podem veure’l però si el seu sobreeixidor. Vers mestral, al fons de la vall, lluu l’estany de Nagilha. Sobre els nostres caps, al nord, els espadats del Pic d’en Beis. A sol ixent destaquen el Puig de la Cometa i les Tres Piques Roges. A migdia el Puig de la Grava. I vers garbí (SO) s’alcen desafiants els pics de Peirisses i la cresta que l’uneix amb el d’en Faurí, el nostre destí. Tancant el circ de Peirisses una aguda cresta amb els pics de Nabre, d’Esquena d’Ase i de l’Anyell. Un escenari impressionant.
Deixem el camí que baixa vers Nagilha per continuar vers garbí (SO) pel llom d’aquesta àmplia collada direcció al Pic de Peirisses. Trobem indicis de corriol que aviat es fonen i fites escadusseres. Esquivem el pic de Peirisses deixant-lo a mà dreta, marxant per la seva falda entre tartera de grans blocs de granit i clapes d’herbei. Depassat el pic, continuem pel mateix flanc deixant sobre nostre a mà dreta, la cresta rocallosa que l’uneix amb el de l’Estany Faurí. Procurem fer-ho a poca alçària, separats de les grans lloses que farien de mal transitar.
Albirem un collet i a la seva esquerra el cim format per dos turons rocallosos separats per un llom herbós, el de l’esquerra -més punxegut- és el més alt. Observem que al llom hi conflueixen dues canals cobertes d’herbei. Escollim la de la dreta. Per passatges molt rostos i posant força atenció a no relliscar, grimpem fins al llom i, ja planerament, assolim el cim.

Pic d’Estany Faurí (2.709 m, 2h 55’)
Albirem al nord els estanys de Peirisses. Vers gregal (NE) l’estany d’en Beis. En aquesta direcció podem contemplar tot el camí recorregut. El Puig de la Cometa i les Tres Piques Roges s’alcen imponents sobre l’estany. A xaloc el Puig de la Grava i vers migdia l’estany de Lanós, amb el Carlit darrere. Vers garbí el Coma d’Or i el Puigpedrós de Lanós. Als nostres peus l’estany Faurí. Vers ponent, seguint la carena, una retallada cresta mena als pics de Nabre, d’Esquena d’Ase i d’Anyell.
Per baixar del cim escollim fer-ho per ponent, en direcció a l’estany Faurí, per un llom menys rost i revoltant en sentit antihorari l’esperó que es despenja des del cim vers migdia. L’anem a creuar per un collet guardat per dos gendarmes. Trobem alguna fita i indicis de corriol. Desprès retornem sobre els nostres passos de l’anada fins a la Collada d’en Beis.
Desprès, ja per camí ben fressat i senyalitzat, marxem vers el nord passant entre les altes muralles ponentines del pic d’en Beis i l’estany Peirisses de baix i ens enfilem suaument fins a un promontori senyalitzat per grans fites[3]. Comencem una forta davallada per anar a passar propers a unes cabanes i una estació nivomètrica automàtica que deixem a mà esquerra. Abastem la riba de l’estany de Nagilha al punt on hi tributa el torrent que travessem per un sòlid pont. Desprès enfilem un camí planer ample i ben adobat que va vorejant el marge ponentí de l’estany fins a la seva presa.

Presa de l’estany de Nagilha (1.905 m, 6h 45’)
En llaçades davallem als peus del mur pantà i passem vora l’estació superior del telefèric de servei que puja des de les Forges d’Orlú. Anem perden alçària i entrem a l’exuberant fageda on el camí hi fa nombroses llaçades fins que ens deixa al marge esquerra de l’Orièja que creuem per un pont, ja a les Forges.

Forges d’Orlú (915 m, 8h 30’)
Àmplia zona d’aparcament, pícnic i serveis.

  • [1] Si volem retornar pel mateix itinerari d’anada per comptes de fer-ho per l’estany de Nagilha, a les Forges d’Orlú podem prendre un ramal a mà esquerra que ens deixa, passats 3 quilòmetres, a l’aparcament de Caralp (1.130 m, de pagament els mesos de juliol i agost). Ens estalviarem 55’ de camí i 215 m de desnivell.
  • [2] No és gestionat pel CAF i no fa descompte per a federats. Ampli i ben equipat, és molt freqüentat per excursionistes, pescadors i gent que hi puja per observar la fauna de la zona (trencalòs, isard,…) Per això és millor reservar-hi plaça si volem pernoctar-hi.
  • [3] En aquest punt diverses fites i corriols fresats ens poden confondre i menar-nos per l’esquerra baixar en direcció al torrent de Peirisses. Cal marxar a mà dreta i no deixar el camí senyalitzat per sovintejats senyals grocs i vermells del GRP.


Powered by Wikiloc

Baixeu-vos l'Itinerari en format PDF

Deixa un comentari