Roca Regina

De l’estació de Cellers-Llimiana a la Roca Regina per la presa de Terradets i el Barranc del Bosc

Distància 8,9 km
Desnivell acumulat 456 m
Nivell de dificultat fàcil
Data 9 de febrer de 2016
Cartografia La Guia Negra. Montsec de Rúbies i d’Ares (2)(1:20000)
Polseu la imatge per accedir a l’àlbul

Fàcil i bonic itinerari circular que podem realitzar en una matinal, als confins entre el Montsec d’Ares i el de Rúbies.
Els camins son molts fressats, evidents i les cruïlles senyalitzades.
El realitzarem en el sentit de les busques, tot i que les indicacions i altres ressenyes recomanen en sentit contrari. Considerem que és millor afrontar els trams més costeruts de pujada.
A l’obaga del Serrat Ample, el Serrat Pedregós i la Roca Regina, per on transcorre el nostre camí de retorn, s’hi va fer una reforestació. Però actualment està greument afectada per la processionària del pi.

Accés
L’estació de la línia Lleida-Pobla de Segur de Cellers-Llimiana és entre els punts quilomètrics 73 i 74 de la C-13 entre Balaguer i Tremp (carretera del Doll), a la riba dreta de l’embassament de Terradets.

Estació de Cellers-Llimiana (375m)
Creuem la carretera i seguim, pel marge dret de l’embassament, un ben condicionat i planer camí fins al pont Nou de Monares, per on creuem la Noguera Pallaresa.
A l’altra riba anem a la dreta, pel túnel de l’antiga carretera, amb bons finestrals on no ens cal il·luminació artificial. Canviem de nou de marge, ara per sobre la presa de l’embassament i, encara per la carretera antiga, baixem fins al peu del pont del ferrocarril.

Pont del Barranc del Bosc (380m)
Pont de la via que salva el barranc. Hi ha un indicador a la dreta, erròniament col·locat. El camí, ben definit, s’enfila pel costat del pilar esquerre, en el sentit de la marxa, on hi ha un altre indicador ben ubicat.
Anem guanyant alçària pel marge dret del barranc, per camí fàcil i pendent entre fort i moderat, amb la paret de la Roca Regina alçant-se imponent a l’altre banda.
Trobem una bifurcació on cal anar a l’esquerra (per la dreta queda tallat sobtadament) fen una llaçada guanyant alçària i, tot seguit, comencem a davallar amb una nova llaçada. Baixem decididament a creuar el barranc.
Reprenem el camí pel marge esquerre. És un camí còmode i antic, que salva el pendent en bones llaçades, reforçades per parets de pedra seca.
Primerament flanquegem en direcció a l’aresta SW de la Roca Regina, on deixem a mà dreta un corriol d’accés a les vies d’escalada. Després ens encarem a un collet de la carena.

Serrat Pedregós (640m)
Per la dreta, i pendent entre suau i moderat, ens enfilem (SE) a buscar el fil del cingle. Quan l’abastem seguim (E) fins a l’extrem llevantí.

Roca Regina (712m)
Extrem ponentí de la roca on gaudim d’unes vistes a vol d’ocell de la contrada, amb tres-cents cinquanta metres de caiguda vertical. Especialment sobre l’embassament i congost de Terradets i el barranc del Bosc.
També albirem el castell i església de Mur, Cellers, Llimiana ben atalaiada, i la conca Deçà (o de Tremp) fins a la muntanya de Sant Corneli. En un dia clar es deuen poder albirar els cims que envolten la Vall Fosca.
Més propers tenim les primeres alçades del Montsec de Rúbies: la Torreta, lo Peladet i la Roca de Migjorn.
Desfem el camí fins a l’encreuament, on continuem recte (W), planerament, per la carena del Serrat Pedregós. Després perdem alçària (NW) fins a una cruïlla on atenyem una antiga pista.

Serrat Ample (583m)
Cruïlla senyalitzada amb un indicador en direcció al pas de l’Arbocera (esquerra). No localitzem aquest topònim als mapes però, per la distància indicada, deu tractar-se de la cruïlla de camins a la carena del Serrat Ample, situada més a ponent.
Per la dreta baixem (N) a creuar una pista més ampla on seguim en direcció a Cellers. Continuem davallant fins al trobar el camí del Bosc i el prenem a la dreta. Més avall retrobem la pista en una colzada, la seguim pocs metres i continuem davallant per camí.
En aquest tram abunda la pineda, però arreu trobem força exemplars de xiprers i àdhuc alguns cedres. Encara més endavant sortim de bell nou sobre la pista, on creua el barranc de Vivó. La seguim a mà dreta i ja no la deixem fins a l’estació.Baixeu-vos l'Itinerari en format PDF