Serra d’Alfàbia

Serra de Tramuntana. Mallorca.

D’Orient a Sóller pel Coll des Jou i la Serra d’Alfàbia

Distància 17 km
Desnivell acumulat +962 -1361m
Nivell de dificultat moderat
Data 4 de juny de 2016
Cartografia Editorial Alpina. Tramuntana Central (1:25000)

Itinerari que recorre pràcticament de punta a punta la Serra, amb dos trams ben diferenciats. El primer entre Orient i el Puig d’Alfàbia és altament recomanable des de tots els punts de vista. El segon, entre el Puig d’Alfàbia i Sóller, és un recorregut per a col·leccionistes. Vàrem escollir-lo cercant alternatives al —per nosaltres— ben conegut Barranc de Biniaraix.
A la vista de l’experiència, la nostra recomanació és la següent: a partir del Coll des Jou pujar al Puig d’Alfàbia per la Penya de s’Anyell. Tornar enrere per seguir carena vers el NE fins al Cornador Gran i davallar per les Cases de l’Ofre i el Barranc de Biniaraix, be seguint el camí principal, o be pel del Coll d’en Se.

Accés
A Orient s’hi accedeix per la Ma-2100 entre Alaró i Bunyola.

Orient (455m)
Sortim per la carretera en direcció a Bunyola. Just creuar el Torrent d’Orient, travessem un portell a mà dreta i continuem pel marge d’unes feixes de conreu (Camp d’en Llinàs), seguint la línia del telèfon. Ens cal travessar dos portells més fins a l’altre cap de les feixes, per accedir al camí carreter del Coll des Jou, que prenem també a mà dreta.
Travessem, entre llaçades, marjades d’olivar (ses Corterades). Revoltem per sobre d’una barraca, on el camí fa un gir de 90º, i iniciem un llarg flanqueig (W) en moderat pendent.
Entrem al bosc de Son Palou. Sobre un contrafort, imperceptible dins l’alzinar, el camí vira de nou (NE).
A l’esquerra  trobem un aljub, un abeurador i un rotlo de sitja. Poc més enllà una cabana de caçadors, a partir de la qual el camí ja no conserva tant bon estat.
Ens cal estar atents dons, poc més amunt, deixem el camí carreter per un sender a mà esquerra, senyalitzat amb fites i la inscripció “Coll des Jou”, poc perceptible en una pedra.
El sender mena primer vers ponent (W) per serpentejar després vers el N. Travessem un portell. Poc més amunt trobem un avenc a la dreta del sender i sortim sobre un pradell. Deixem a mà esquerra un corriol (fites) que s’enfila a buscar la carena a l’alçada de la Penya de s’Anyell, prop de l’Avenc de ses Papallones.

Coll des Jou (984m)
Entre el puig homònim i la Serra d’Alfàbia Nord. Ben delimitat per una paret termenal que divideix el pradell en sentit NW-SE.
Passat el termenal el sender continua (NE) per baixar a les Cases de l’Ofre. Però nosaltres ens enfilem vers el N, sense camí definit, solament amb alguna fita escadussera de referència. Passem pel costat del cap d’una altra paret termenal i seguim vers el N, cercant el millor pas per terreny rocallós, clapejat de càrritx, molt incòmode per transitar-hi. Anem a cercar el sender carener de la serra, just a l’alçada d’una altra paret termenal.
Seguim el sender carener a mà dreta (NE) i ens enfilem al Sementer Gran, ben evident en aquesta direcció.

Sementer Gran (1013m)
Des del cim destaquen, entre altres indrets, vers el nord i en el sentit de les busques del rellotge: Cornador Gran, Barranc de Biniaraix, Puig Major, Embassament de Cúber, Puig de Massanella, de l’Ofre, de s’Alcadena, d’Alaró, de Coll des Jou, Alfàbia Nord, Puig d’Alfàbia, Alfàbia Sud, Puig des Teix i Sóller.
Del cim baixem vers el Nord per camí ben fressat, en direcció al Cornador Gran, més baix i ben evident en aquesta direcció.
Al collet entre els dos cims, creuem el camí de les Cases de l’Ofre a s’Arrom, per enfilar-nos fins al refugi.

Refugi Joaquim “Xim” Quesada (925m)
El primer refugi de muntanya de l’illa i el camí, entre les Cases de l’Ofre i s’Arrom, que hi mena, foren obra del Foment del Turisme de Mallorca. Data del 1958 i porta el nom d’un dels guies de l’entitat. És un refugi lliure, restaurat recentment amb la col·laboració de diversos col·lectius.
Continuem pujant i ben aviat atenyem el cim. Baixem per l’altre vessant fins al mirador.

Mirador Xim Quesada (934m)
Ofereix una vista a volt d’ocell de les valls entre Fornalutx i Sóller, especialment superba del Barranc de Biniaraix.
Retornem sobre els nostres passos fins al camí carener de la Serra d’Alfàbia, travessem de nou la paret termenal a la que havíem accedit des del Coll des Jou i, per camí ben fressat i fitat, ens enfilem (SW) al cim nord.

Serra d’Alfàbia Nord (1044m)
És un ampli esquenall rocallós entre dos turons poc prominents a cada cap, on el cordal carener perd continuïtat. Ens cal fer una ziza-zaga per recuperar-lo i continuar (SW).
A l’alçada de la Penya de s’Anyell, creuem una altra paret termenal. S’ajunta per l’esquerra el camí del Coll des Jou, senyalitzat amb pintura vermella. Senyals que, juntament amb les fites, ens guiaran la resta del tram carener.

Puig d’Alfàbia (1067m)
Cim bicèfal coronat per grans blocs i vèrtex geodèsic a la punta occidental.
En baixar del cim, el camí ens mena separar-nos de la carena pel vessant nord fins que, en un collet, creuem un portell i passem al sud.
El camí esdevé pista precària, paral·lela a la tanca que impedeix l’accés a la carena.
A l’alçada de les torres i instal·lacions de telecomunicacions, atenyem una altra pista que prenem a mà dreta, recuperant nou la carena.

Instal·lacions de telecomunicacions (990m)
Des de prop del Coll de Sóller hi arriba una carretera de servei pavimentada. Hi baixem i la deixem, després d’una llarguíssima llaçada, per una pista de terra a mà dreta. Anem a passar pel costat de la tanca de la casa de Sa Serra. Recuperem els senyals vermells que havíem perdut a l’alçada del portell. També hi ha senyals blaus i fites. Fins i tot alguna mal ubicada que ens pot fer errar.
Baixem (N) per sota la casa de sa Serra, pel que té tota la pinta de tractar-se d’un antic camí, amb algun tram esglaonat. Però passat un portell, i durant un llarg tram de baixada, poques evidències trobem d’estar seguint algun camí.
Ens cal estar molt pendents dels senyals vermells, per no perdre el tirany entremig del matollar o del sotabosc. Passem pel vessant llevantí del Castellot i, fins bastant més avall, quan entrem a l’alzinar, no tornem a seguir camins definits. Baixem després per un llarg tram de marjades, tothora guiats pels senyals vermells, fins que sortim a un camí enquitranat que prenem a mà dreta.
Creuem el torrent i, pel costat del cementiri, entrem a Sóller.
Baixeu-vos l'Itinerari en format PDF

Powered by Wikiloc
Powered by Wikiloc

Reportatge corresponent a una travessa de cinc dies entre Lluc i Valldemossa de la qual l’itinerari ressenyat és la tercera etapa:
Serra de Tramuntana 2016