Serra d’Aubenç

Des de Cortiuda per la Canal de la Jaça

Distància 19,8 km
Desnivell acumulat 1150 m
Nivell de dificultat moderat
Data 18 d’abril de 2010
Cartografia Ed. Alpina. Muntanya d’Alinyà (1:25000)
Polseu la imatge per accedir a l’àlbum

L’Aubenç és una serra al nord d’Oliana. Per migdia i sobretot per llevant mostra una cara molt abrupte, d’altes cingleres aparentment inaccessibles que criden sempre la nostra atenció quan visitem la contrada. En canvi pel nord i per ponent és més amorosida i amb camins de bon fer.
L’itinerari que proposem és circular. Parteix de Cortiuda, visita la Roca del Corb i puja a l’Aubenç per l’atrevida canal de la Jaça, precisament aprofitant un feixanc i una escletxa a la muralla de migdia.
El recorregut és llarg i el desnivell considerable. El tram de la canal costerut. Malgrat això. l’únic pas que podríem considerar delicat, on cal fer una petita grimpada, te una corda per ajudar-nos a passar-lo. Però l’esforç paga la pena perquè la ruta és molt interessant i variada. I si el dia ens acompanya, gaudirem d’àmplies perspectives.

Aproximació. Anem a Cortiuda per la pista de terra que hi mena des de Peramola. Deixem el vehicle en una cruïlla en Y, on pel ramal de l’esquerra, hi ha uns rètols indicadors  de l’església de Sant Martí i el refugi de Cortiuda.

Cortiuda (965 m). Seguint senyals de pintura groga (camí ral de Gavarra a Peramola), a la cruïlla prenem el ramal de la dreta que descriu una gran marrada en sentit de les busques del rellotge passant per Can Tejan i la Masia del Racó. En aquest punt deixem la pista que marxa vers el nord per agafar un camí carreter que ho fa vers xaloc (SE), en direcció a l’evident Mola del Corb. Desprès es converteix en corriol per tornar a recuperar la seva amplada.
En el sentit de la marxa, tenim al davant a mà dreta la Roca del Corb i a l’esquerra la mola de Sant Honorat. Al peus de la Roca del Corb ens enfilem per revoltar-la en el sentit de les busques del rellotge, deixant a mà dreta el corriol a la Casa del Corb i més endavant a l’esquerra el del Coll de Mur i Sant Honorat. Prenem a mà dreta (rètol) el que, en fort pendent, s’enfila a l’Agulla del Corb.

Agulla del Corb (959 m, 1h). Ruïnes de l’Ermita de Sant Salvador del Corb. Aquest bloc de conglomerat és una bona talaia de la zona, especialment de Sant Honorat i l’Aubenç. Retornem sobre els nostres passos i prenem a mà dreta el camí al Coll de Mur (o de Mu) (rètol). Trobem senyals de pintura baus i grocs del camí de Peramola a Andorra (que anirem seguint fins a la Casa d’Aubenç). Passem per la falda ponentina de la Roca Llarga, esperó que es separa de la Mola de Sant Honorat.
Vers el nord, atenyem la pista de Juncars, que marxa pel marge esquerre del Torrent de les Caubes. La seguim bona estona i la deixem per una altra de treure fusta que marxa vers mestral (NO), desprès gira a ponent i, en una fondalada sota el Serrat de Santpou, vers el nord. En aquest punt deixem a mà dreta una pista que va a Juncars i, per la de l’esquerra, atenyem el mas Santpou.

Santpou (936 m, 2h 10). Mas rònec envoltat de feixes de conreu ermes. Les cingleres de l’Aubenç amb la canal de la Jaça queden ben evidents sobre nostre, vers el nord. Més amunt del mas un rètol indica a mà dreta La Ribalera. El camí, ara corriol, marxa vers gregal (NE) a buscar la base de la cinglera en un punt embalmat (Clot d’Aubenç, Barranc de Ribalera o Espluga de les Vaques).
Marxem de l’Espluga de les Vaques per una estreta lleixa que s’enfila en fort pendent per la cinglera vers ponent fins al Picalt Roig, tossal isolat a la solana que deixem a l’esquerra en el sentit de la marxa. Passat el Picalt, el camí gira a nord per encarar la Canal de la Jaça.
Sempre en fort pendent pugem la canal, amb les parets més verticals a mà esquerra. Al punt més rost, on cal ajudar-se amb les mans, hom hi ha instal·lat una corda amb nusos[1]. Desprès girem a la dreta per una lleixa i, ja per camí més planer, atenyem un collet que ens obre a un pradell sobre la canal.

Pla sobre la Canal de la Jaça (1.422 m, 3h 40’). Gaudim d’una magnífica panoràmica de la contrada. A gregal (NE) albirem lo Coscollet. A sol ixent el Pantà d’Oliana i darrere el Turp. Santpou queda al fons, vers migdia. Més enllà Sant Honorat i el Corb. A ponent el Tossal de l’Obaga de la Font i Coll de Prat.
Marxem per l’obaga seguint un corriol que baixa suaument vers mestral (NO) fins al Prat d’Aubenç on continuem per pista fins a la Casa d’Aubenç.

Casa d’Aubenç (1.423 m, 4h). Amb coberta de pissarra, mig ensorrada. Voltada d’antigues feixes de conreu i de maquinària agrícola en desús. Per la pista, vers ponent, en poca estona som a la collada.

Collada d’Aubenç (1.462 m, 4h 10). És una cruïlla de camins on hi conflueixen quatre pistes o camins carreters: la de la casa per la que hem arribat, la de Gavarra, la d’Aubàs i la de la Collada que ara prenem en moderat però constant pendent, vers migdia.
Atenyem el punt més alt del recorregut (1.565 m, 4h 30’) i comencem a davallar en direcció al Tossal de Coll de Prat, ran de carena.

Tossal del Coll de Prat (1.457 m, 4h 40’). Podem albirar Gavarra a ponent i la Serra de Carreu i el Boumort a mestral. Coll de Prat i Tossal de l’Obaga de la Font a sol ixent. Reprenem la baixada per un camí pedregós que ens mena per un pelat on solament hi subsisteixen matolls (coixins de monja,…) entremig de velles soques de teix nues, fins al proper collet.

Coll de Creus (1.280 m, 5h). Cruïlla de camins. Per aquí passa l’antic camí ral de Gavarra a Peramola[2] que hem seguit al començament en direcció al Corb. Ara el prenem vers migdia. Pedregós, però fresat i senyalitzat amb pintura groga, ens mena fins al dispers nucli de Cortiuda que anem veien al fons. Passem a tocar Cal Bernadí i arribem al punt de sortida a les 5h 45’ de marxa efectiva.

  • [1] No caldria. Te una funció més aviat psicològica.
  • [2] Hem llegit que en aquest punt hi ha enterrament de l’edat del bronze.

Powered by Wikiloc

Baixeu-vos l'Itinerari en format PDF

Deixa un comentari