De Sóller a Deià

Serra de Tramuntana. Mallorca.

Per Muleta, es Béns d’Avall i el Camí dels Pintors

Distància 10,5 km
Desnivell acumulat +535 -421 m
Nivell de dificultat fàcil
Data 5 de juny de 2016
Cartografia Editorial Alpina. Tramuntana Central (1:25000)

Diverses son les opcions per anar a peu entre Sóller i Deià. D’entre totes, prou interessants, escollim aquesta.
Tot el camí és per gaudir-lo, llevat d’un curt tram enquitranat per baixar a es Béns d’Avall. Però probablement el que més atragui al caminant és el que transita ran de costa entre aquella cala i la de Deià, conegut com el Camí dels Pintors. Solament el seu nom ja és premonitori del que hi trobarem.

Accés
El punt d’inici de la caminada és prop de la finca on hi havia l’antic Hotel Rocamar, allà on la carretera de Sóller a la Platja d’en Repic (Ma-1134) creua el torrent. Hi passa el GR 221. També podem iniciar-lo des de la parada Roca Roja del tramvia.

Antic hotel Rocamar (11m)
Cent vint-i-cinc metres més amunt hi passa el GR 221. Hi ha un penell informatiu amb mapa.
Anem a mà dreta per camí empedrat que puja tot revoltant una torrentera. Passem per davant de les cases de Muleta de Ca s’Hereu, avui dedicades a allotjament turístic, on gaudim d’una bona vista sobre el Port de Sóller. Seguim costejant pels olivars de Cas Avinyons i Muleta Gran i sortim al camí carreter d’accés a aquesta finca.

Muleta Gran (188m)
En destaca la torre de defensa adossada a l’edifici principal. Hi ha uns indicadors del GR. Per la dreta marxa el camí al refugi de Muleta. Anem a l’esquerra, pel camí carreter, obviant dues bifurcacions successivament a esquerra i dreta.
A l’accés a la urbanització d’es Béns d’Avall el camí és enquitranat. Tot seguit deixem el GR que marxa per l’esquerra, per baixar a mà dreta per un carrer de la urbanització (indicadors a Béns d’Avall, restaurant), fent grans llaçades amb fort pendent.

Es Béns d’Avall (70m)
Abans d’arribar a la cala un indicador ens assenyala el camí a Deià. Per uns esglaons baixem a travessar el torrent i, a l’altre marge, anem a mà dreta (1) per un camí ample i ben condicionat que baixa a buscar la línia costanera.
Passat un cadenat que impedeix el pas de vehicles, encetem un sender ben fressat, senyalitzat amb pintura vermella, fites i alguns indicadors (més a mesura que ens acostem a Deià), que va resseguint de ben a prop la línia costanera.
Solament trobem un punt al començament on caldrà ajudar-nos amb les mans. La resta és camí fàcil —no pas planer— amb diversos botadors, alguns trams esglaonats i baranes de protecció als més exposats.
Gaudim de magnífiques vistes entre la pineda i l’accidentada costa, no en va se l’anomena “el Camí dels Pintors”. Observem nombrosos pins caiguts, per efecte d’un cap de fiblo de l’any 2001.

  • (1) Atenció! Hi ha una estaca que indica erròniament seguir recte, quan el que cal és anar a la dreta.

Cala de Deià (25m)
Petita i bonica cala de platja codolosa i sorra granada, on hi desguassa el Torrent Major. Hi ha un embarcador i un parell de xiringuitos. Molt concorreguda quan el temps acompanya.
En marxem seguint la carretera d’accés fins a ses Passadores on retrobem el GR 221. Seguint-lo, podem escollir entre pujar a la part alta de Deià pel camí de sa Vinyeta o creuar un pontarró i, pel marge esquerre del torrent i el camí des Ribassos, anar a la part baixa on hi ha el refugi. Escollim aquesta darrera opció.

Refugi de can Boi (110m)
Situat a la barriada des Clot, vora el torrent Major a la part baixa del poble, amb vistes als espadats del Teix, es Puig, l’església i les marjades de sa Costa. L’antiga casa fou restaurada i, a l’interior, s’hi conserva la tafona amb els elements destinats a l’elaboració de l’oli (trull, premsa de biga, fornal i graners).Baixeu-vos l'Itinerari en format PDF

Powered by Wikiloc

Reportatge corresponent a una travessa de cinc dies entre Lluc i Valldemossa de la qual l’itinerari ressenyat és la quarta etapa:
Serra de Tramuntana 2016