Tossal del Faig (o Tosserol)

Des del Pont de l’Esquella Tossal del Faig (o Tosserol) pel camí equipat Joan Nubiola, el Barranc de la Mare de Déu i retorn per les Masies de Nargó.

Distància 11,4 km
Desnivell acumulat +1133 -1065 m
Nivell de dificultat mitjana-alta
Dates 21 de febrer de 2011
Cartografia Editorial Alpina. Muntanya d’Alinyà (1:25.000)
Polseu la imatge per accedir a l’àlbum

Ruta molt entretinguda pels cingles de la Serra d’Aubenç, a l’Alt Urgell, que ens procurarà formidables perspectives de la contrada i vistes a vol d’ocell sobre l’embassament d’Oliana.

Per pujar aprofitem el camí equipat per en Joan Nubiola, que es fa servir habitualment per tornar de la ferrada Regina. Aquest recurs facilita i aporta seguretat per guanyar el cingle. Malgrat tot, la ruta no és apta per a persones que pateixin fòbia a l’alçada. El retorn pel Feixà de Maçana també ressegueix el fil d’un cingle considerable, però amb menys sensació de buit que al camí equipat.

Excepte al tram equipat, la resta del camí no és senyalitzat i la major part poc o gens fressat, malgrat que resulta evident. També cal tenir en compte un considerable desnivell.

Com que no és circular, cal preveure transport a les Masies. Si les circumstàncies ho aconsellen (boira, mal temps,…) podem optar per baixar per la pista del Coscollet.

Pont de l’Esquella (520 m). A l’esquerra de la carretera (sentit Oliana a Coll de Nargó) al costat de la boca sud del túnel, hi ha espai per aparcament. Comencem a caminar seguint un corriol molt fressat que puja pel marge esquerre del Barranc del Boter. A la cruïlla prenem el ramal de esquerre (el de la dreta mena a la ferrada Regina). Amb pendent moderat però constant ens anem acostant a la base del Boter de Coll per on, en èpoques plujoses, es despenja el torrent amb un salt vertical de 230 metres.

A partir d’aquí marxem per una còmoda lleixa (alguns trams amb passamà de cable) als peus de la cinglera que ens porta sobre les agulles (on hi ha el pont penjat) i creuem la ruta de la ferrada que s’enfila per un gran esperó. Revoltem la base de l’esperó i ens entaforem en una canal. Uns esglaons indiquen l’inici del camí equipat.

Esglaons, passamans de cable, cadenes,… sòlids i estratègicament ubicats ens faciliten la grimpada pel cingle tot gaudint de magnífiques perspectives sobre la contrada amb l’embassament d’Oliana als nostres peus.

Final de la ferrada i del camí equipat (1.055 m, 2h). Som als peus de la Roca de Coll, dos-cents metres per sobre els nostres caps. Podem albirar l’embassament d’Oliana i el de Rialb. Vers gregal atrau la nostra atenció el Turp. Les Montserratines a sol ixent. Les Roques de Sant Honorat a migdia. Vers ponent s’obre el barranc de la Mare de Déu (o del Boter segons el mapa topogràfic de l’ICC), coronat quasi imperceptiblement pel Tossal del Faig. És cap a aquest barranc on encaminem els nostres passos.

Prenem un corriol poc fressat i no gens evident que ens mena baixar lleugerament en direcció a ponent, apartats de la cinglera, per anar a buscar la llera del torrent.

Borda (1.007m 2h 15’). Abastem la llera a l’alçada d’una construcció mig enrunada, recolzada a la roca. Sembla que és una antiga borda o corral. Un centenar de metres més amunt hi ha l’antiga casa de Coll, que no podem albirar des d’aquesta posició. Mig cobertes per la bosquina i l’herbei parets de pedra aguanten feixes ermes escampades arreu de la clotada.

Emprenem la pujada pel barranc tot seguint la llera del torrent. Ara per un marge, ara per l’altre, cerquem el millor pas entre la vegetació que és prou esclarissada com per permetre’ns caminar sense gaire entrebancs. De cabal molt variable, aquest torrent pot resultar un obstacle en èpoques plujoses. Continuem bona estona trobant-nos parets i contraforts que ens fan pensar en l’existència d’un antic camí. També una fita termenal: el torrent fa de partió entre Peramola i Coll de Nargó. De tant en fites de pedra ens recorden que anem per bon camí.

Abandonem la llera (1.175 m, 2h 50’) Poc desprès de passar per sota un gran faig, trobem una fita. En aquest punt ens apartem de la llera del torrent, enfilant-nos a l’esquerra pel que sembla un antic corriol que aviat es fa fonedís dins l’Aubaga de la Mare de Déu. Amb fort pendent ens anem acostant al Feixà Ramader, als peus del Tossal del Faig.

Camí al Corral de Remolins-Feixà Ramader (1.377m, 3h 20’). Abastem un camí ben fressat que prenem a mà dreta. Per l’esquerra mena al Corral de Remolins pel Pla de Gramenero. Per la dreta, planerament, revolta la capçalera del torrent fins a un llom. Per indicis de corriol resseguim el llom vers xaloc (SO) primer i migdia desprès, altra volta en fort pendent. Fins al cim.

Tossal del Faig o Tosserol (1.566m, 3h 50’). Com indica el seu nom, corona el cim un ampli planell. Contrasta amb l’abruptesa de les cares nord i llevantina. Vers migdia, entre l’arbrat, treu el cap lo Coscollet. Hi arriba una ramal de la pista que puja de les Masies. Tenim bona perspectiva arreu excepte vers migdia que ens en priva l’arbrat. Podem resseguir visualment tot el camí que hem fet fins aquí.

Retornem sobre els nostres passos fins al llom i el punt anomenat el Cataplà. Deixem a mà dreta el cingle de Coll que s’allargassa vers sol ixent. Baixem sense camí definit per entremig del bosc, orientats completament al nord, procurant no abandonar el llom ni cap a la dreta ni cap a l’esquerra. Més avall, quan el bosc s’aclareix, abastem el cingle del Feixà de Maçana que anirem seguint propers al fil, per un corriol poc definit.

Grauet de Cerdanyola (1.223 m, 4h 45’). Un camí ben definit baixa a mà dreta, però desconeixem on mena. Continuem sense apartar-nos del fil de la cinglera fins a unes antigues feixes i presidides per un mas en ruïnes.

Vilar de l’Oliva (900m, 5h 45’). Mas rònec situat en una collada on hi arriba un camí carreter des del Mas de l’Oliva. Ens enfilem lleugerament i continuem vers el nord per un corriol molt definit que mena pel llom de la carena. Desprès girem 90º a mà dreta i baixem fins abastar un altre camí que prenem a l’esquerra. Per la dreta mena al que resta del mas de Maçana. Passem vora les ruïnes d’una antiga construcció i abastem el coll.

Collada del Roure (870m, 5h 55’) Baixem per un camí molt definit que en moderat pendent, vers el nord primer i mestral (NO) desprès,  ens deixa a les Masies de Nargó (602 m, 6h 23’).


Powered by Wikiloc

Baixeu-vos l'Itinerari en format PDF

Deixa un comentari