Dels Tossals Verds a Orient

Serra de Tramuntana. Mallorca.

Per Solleric i el Puig d’Alaró

Distància 19,9 km
Desnivell acumulat +893 -955m
Nivell de dificultat fàcil
Data 3 de juny de 2016
Cartografia Editorial Alpina. Tramuntana Central (1:25000)

Itinerari que segueix íntegrament la variant D “Castell d’Alaró” del GR 221, Ruta de Pedra en Sec.
Resultaria balder ressenyar-lo quan el Consell de Mallorca té publicada una guia ben detallada i documentada que podeu descarregar-vos aquí.
Solament referirem tres punts d’interès al Puig d’Alaró, que no recull l’esmentada guia: la Cova de Sant Antoni, la Torre de sa Cova i els aljubs.
Seguirem en bona part l’antic camí d’Alaró a Almallutx. I, per camí de ferradura, pujarem al Castell d’Alaró, talaia privilegiada sobre el pla de Mallorca i la Serra. Al·licients compensen amb escreix els llargs trams de quitrà i asfalt que ens tocarà trepitjar.

Accés
Al refugi dels Tossals Verds solament s’hi accedeix caminant, la carretera que hi arriba és d’ús restringit. Opcions:

  • Pel GR 221, des de la Font des Noguer, be pel Pas Llis o be pel Prat de Cúber, i des d’Alaró.
  • Des de Lloseta pel Camí dels Balladors. Hi ha una zona d’aparcament, molt limitada, vora la possessió de Son Ordines. A partir d’aquí a peu: hi ha camí senyalitzat per accedir al refugi, seguint el Torrent d’Almadrà.

Cova de Sant Antoni, Torre de sa Cova i aljubs.
Des de l’Hostatgeria, travessem l’explanada davant de l’ermita de la Mare de Déu del Refugi i passem una tanca entre les darreres edificacions i el cingle ponentí.
Aquí comença un corriol poc definit, senyalitzat amb fites i pintura, que va davallant pel tossal (S).
Aviat trobem un trencall a mà esquerra que ens mena a una cisterna i un parell de grans aljubs. Un d’ells apuntalat i en estat semi-ruïnós. També un viver o dipòsit rectangular a cel obert.
Camí avall ens apropem a l’embut d’una gran canal oberta al cingle meridional del puig, ben visible des del camí que ens ha menat al puig.
Aviat albirem les defenses meridionals de la fortalesa, a l’entorn de la Torre de sa Cova o Presó dels Moros, bastida sobre un esperó rocallós del cingle d’en Cladera (pel nom de la casa que hi ha al peu).
Flanquegem la canal per la dreta i localitzem una primera obertura sobre la Cova de Sant Antoni. Poc més enllà en trobem l’entrada. Hi accedim per un portell esglaonat.
A l’interior hi ha piques de diferents mides per emmagatzemar l’aigua que s’escola de les parets. Té diverses concrecions i un sòl amb pendent cara a l’estimball, on s’obre una gran boca. Si des de l’exterior flanquegem per la canal en sentit contrari al d’accés, podrem albirar aquesta gran obertura.
Baixeu-vos l'Itinerari en format PDF

Powered by Wikiloc
Powered by Wikiloc

Reportatge corresponent a una travessa de cinc dies entre Lluc i Valldemossa de la qual l’itinerari ressenyat és la segona etapa:
Serra de Tramuntana 2016